Pápa után, Moszkva előtt

Akt.:
Nagyon komoly erőpróba vár a DEAC-ra
Nagyon komoly erőpróba vár a DEAC-ra - © Fotó: Derencsényi István, archív
Debrecen – A orosz főváros testnevelési egyetemének kosárcsapata ellen küzdenek a cívisek.

A férfi kosárlabda NB I/B rájátszásának első fordulójában a Nyugati főcsoport harmadikjához, azaz a Motax-Concordia KC Pápa együtteséhez látogatott a DEAC. Nagy Ágoston alakulata jól kezdett, az első negyed után 10 pontos előnyre tett szert (26–36). A folytatás sokkal kiegyensúlyozottabb volt, bár a hazaiak nem tudtak közelebb férkőzni a civisekhez (46–56). A harmadik etap Takács Dániel remeklését hozta, aki 12 pontot szórt ebben a játékrészben, ráadásul nőtt a DEAC-előny (68–82). A záró negyedben nagy hajrát nyitott a Pápa, a 39. minutumban felzárkóztak egy pontra, de Takács és Nagy Botond vezérletével megújultak a hajdúságiak, s végül 94-98-as győzelmet arattak.

A DEAC az idegenbeli sikerével nagy lépést tett a legjobb négy közé jutásért, ám a párharc visszavágóján is bizonyítani kell, amit április 30-án, csütörtökön rendeznek 17 órától az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban.

Orosz meló

A bajnoki meccs előtt még egy nagyon fontos feladat vár a debreceniekre: csütörtökön kezdődik az International Student Basketball League legjobb 4 csapatának döntője, Moszkvában, ahol a DEAC is megméretteti magát. A cívisvárosi különítmény az első napon 15 órától a Moszkvai Testnevelési Egyetem ellen lép pályára. (A másik ágon a Tallini Műszaki Egyetem mérkőzik a Grúz Műszaki Egyetemmel a döntőbe jutásért.) Pénteken 14 órától bronzmeccset, fél öttől pedig finálét játszanak a csapatok az orosz fővárosban. Dr. Nagy Ágoson, a DEAC kosárlabdacsapatának vezetőedzője szerint nincsenek könnyű helyzetben, de rengeteget elemezték az együtteseket, a legapróbb részleteket is boncolgatták.

Bizakodóak

A csapatkapitány, Nagy Botond a sportesemény magas színvonalát méltatta az isbl-basket honlapján. Elmondása szerint mindent megtesznek majd az aranyérem megszerzéséért, de az is hatalmas boldogsággal töltené el őket, ha felállhatnának a dobogóra. Hozzátette, izgalmas lesz más nemzetek, különböző játékstílusai ellen felvenniük a harcot.

HBN


Tények

Motax-Concordia Pápa KC-DEAC 94–98 (25–36, 20–20, 22–26, 26–16)Pápa: Horváth 10/6, Szanati 6, Henrik 8/6, Ács 7 Kutasi 16/6, cserék: Perák 10, Hadnagy 2, Simon 10, Sömenek 19/12, Vajda 6/3, Perger

DEAC: Nagy Be. 12/12, Takács 38, Nagy Bo 21/12, Kovács 9, Kaluha 2, cserék: Vas 9, Szarka 3/3, Erdei 4, Helgason, Boldizsár