Pánikot okozott az inogni kezdő ház Dakkában

Pánik tört ki a bangladesi főváros egyik nyomornegyedében, amikor inogni kezdett egy hétemeletes épület – közölte szombaton a dakkai rendőrség. A kerületben néhány nappal korábban dőlt össze egy másik ház, megölve 25 embert.

A rendőrség szerint az épület lakóit azonnal kimenekítették, miután péntek este repedések keletkeztek a falakon, és az épület falai inogni kezdtek. A hatóságok egyben a szomszédos házak lakóit is arra kérték, hogy hagyják el otthonukat, mert félő, hogy ha összeomlik az épület, akkor a falai a környéken lévő házakra borulnak.

A Begunbari nyomornegyedben álló épület tulajdonosát a rendőrség őrizetbe vette, amiért az építési szabályokkal nem törődve, a hat emeletre engedélyt kapott épületre egy újabb szintet húzott, megbontva az épület statikáját. A hatóságok a pánikot követően úgy döntöttek, lebontják az épületet.

Kedd éjszaka legkevesebb 25 ember vesztette életét, amikor ugyanebben a negyedben összedőlt egy négyemeletes ház, ráborulva a környezetében álló bádogtetős házakra. Az ingoványos talajon épített, cölöpökre állított ház tulajdonosa nem kapott építési engedélyt a szakhatóságoktól.

Az épületomlások viszonylag gyakoriak a bangladesi fővárosban, ahol az építési szabályok betartását ritkán ellenőrzik a hatóságok. Az egyik legtöbb áldozatot követelő eset 2005-ben történt, amikor egy ruhagyártó üzem épülete omlott össze. A szerencsétlenségben hetven ember vesztette életét.

– Független Hírügynökség –