Pánik a koncertre nyomuló tömegben – két halott, 20 sebesült

Ketten meghaltak, és legalább 20-an megsebesültek szombaton, amikor összetorlódott a tömeg egy koncert előtt Elefántcsontparton.

Az afrikai ország Bouake nevű városának stadionjában a nemzetközileg is ismert elefántcsontparti reggae énekes, Alpha Blondy lépett fel, és a szerencsétlenség akkor történt, amikor a bejáratnál összezsúfolódott a tömeg.

A hatóságok bejelentése szerint már tartott a koncert, amikor a biztonsági személyzet szabad utat engedett a még kint maradt embereknek a főbejárathoz, ahol a tömeg összetorlódott. A hatóságok bejelentése szerint a sebesültek között néhányan nagyon súlyos állapotban vannak.

Alpha Blondy dalaiban saját dioula nyelvén, franciául, angolul, néha arabul és héberül énekel. A dalszövegeinek gyakran politikai tartalmuk van, humorral fűszerezve. Kedvenc kifejezése a democrature (“demokratúra”) szó, amit egyes afrikai kormányok jellemzésére használ szövegeiben. Blondy szombati koncertjét a béke és barátság jegyében rendezte.

Bouake város ugyanis az egykori kormányellenes, fegyveres szervezet, az Új Erők központja volt. A szervezet ellenőrizte az ország északi részét, miután meghiúsult az államfő, Laurent Gbagbo elleni puccs 2002-ben. 2003 januárjában Gbagbo elnök és a lázadó vezérek egyezményt írtak alá a nemzeti egységkormány létrehozásáról.

FHTovábbi hírek a Nagyvilág kategóriából

Sporthírek