Paneltűz Kispesten – A tűzvédelemre figyelmeztet a katasztrófavédelem

Budapest, 2012. július 23., hétfő (MTI) – A társasházak tűzvédelmi szabályainak betartására, a tűzvédelmi eszközök és menekülési útvonalak karbantartásának fontosságára hívta fel a figyelmet hétfőn a katasztrófavédelem, miután a hétvégén három budapesti társasházban is tűz keletkezett. A sajtótájékoztatót a XIX. kerületi Lehel utca egyik tízemeletes épülete előtt tartották, amelyben vasárnap kigyulladt egy harmadik emeleti lakás.

Varga Ferenc, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője azt mondta: az érintett lépcsőházak hő- és füstelvezető rendszerei nem működtek megfelelően, a menekülő-útvonalakon különféle tárgyak és eszközök voltak elhelyezve, amelyek elősegítették a tűz gyorsabb terjedését, és nehezítették az oltást.

Az ezredes felidézte: a kispesti Lehel utca egyik tízemeletes épületében vasárnap délelőtt kigyulladt egy harmadik emeleti lakás, mert a konyhában a lakók a tűzhelyen hagyták a főzéshez használt olajat, amely lángra kapott, és a tűz átterjedt a negyedik emeletre is. A felső szinten azért égett ki a bejárati ajtó, mert egy kisbútort tartottak a lépcsőházban, és az elősegítette a tűz terjedését.

Az igazgató elmondta, a tűzoltók 42 embert menekítettek ki a füstből, kettőt csak magasból mentő eszközökkel tudtak lehozni. Tizenegy embert, hét gyereket és négy felnőttet vittek kórházba a mentők füstmérgezéssel. A legmagasabb, ötös kiemelt riasztás alapján 15 járműfecskendőt, három magasból mentő eszközt, három másik különleges eszközt kellett bevetniük, és 56 tűzoltó vett részt a mentésben.

Szintén vasárnap egy X. kerületi társasházban egy lakás előterében ruhaneműk gyulladtak ki, míg Békásmegyeren, egy 15 emeletes panelházban a földszinti szemetes konténerben keletkezett tűz – idézte fel. A III. kerületi helyszínen a füst a szemétledobón keresztül több emelet lépcsőházát elárasztotta, a tűz gyorsan terjedt az elzsírosodott, nem megfelelően karbantartott rendszeren keresztül, ezért 18 embert kellett a tűzoltóknak kimenekíteniük.

Varga Ferenc cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy a panelházakban gyakrabban keletkezne tűz, vagy az ilyen épület kevésbé lenne biztonságos, mint a más agyagból épített társasházak.

Az ezredes arról is beszélt: ha alsóbb szinten lévő lakásban keletkezik tűz, akkor a lakóknak “érdemes meggondolniuk”, hogy elhagyják-e otthonukat. Azt javasolta, ha lehet, akkor tömítsék el a szellőzőnyílásokat és a bejárati ajtókat, várják meg a tűzoltókat, vagy ha arra lehetőségük van, akkor meneküljenek a tetőre.

A kispesti panelházból többen a tetőre menekültek, a tetőtéri ajtók ugyanis a bejárati ajtóval azonos kulccsal nyithatók, amelyek így szabályosak, míg azok, akik a lépcsőházon keresztül lefelé mentek, a hatalmas füst miatt nem tudták elhagyni az épületet – jegyezte meg.

Varga Ferenc azt mondta, a Lehel utcai és a III. kerületi tűzeset vizsgálata is tart, és ennek eredményétől függően szabhatnak majd ki bírságot, szankciókat a társasházzal szemben. Megjegyezte, ha szabálytalanságokat tárnak fel, akkor folyosószakaszonként 60 ezer forintos bírságot kell kiszabniuk, mivel nincs mérlegelési jogkörük.

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta, a bírságot a társasházra és nem egy érintett lakóra róják ki, mert az esetleges szabálytalanságot osztatlan tulajdonú közösségi térben, vagyis a folyosókon, lépcsőházakban tapasztalják.

Az őrnagy elmondta azt is, az idei év első felében csaknem hétszáz tűzvédelmi ellenőrzést végeztek a katasztrófavédelmi kirendeltségek országszerte a társasházakban, és 112 esetben szabtak ki tűzvédelmi bírságot.

A leggyakoribb szabálytalanságok között említette, hogy a menekülésre szolgáló, közös használatú közlekedőterekben különböző tárgyakat helyeztek el, vagy ráccsal zártak le a folyosószakaszokat. Volt olyan lépcsőház is, amelyben a tűzvédelmi berendezések időszakos felülvizsgálatát nem végezték el, vagy a társasházakba kihelyezett tűzvédelmi használati szabályok, előírások nem voltak naprakészek – tette hozzá.

MTI