Panellakást adunk el a leggyorsabban

Panellakást adunk el a leggyorsabban
© Fotó: HBN-archív
Budapest, Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza – A használt lakások iránt rég nem látott kereslet mutatkozik.

Tavaly a családi házak átlagos értékesítési ideje 189 napra csökkent, a tégla építésű társasházi lakásoké az előző évihez hasonló maradt, a panelek átlagos eladási ideje 15 százalékkal emelkedett. A használt téglalakásokat a nyugati, a paneleket a keleti országrészben, míg a használt családi házakat Pest megyében adták el átlagosan a leggyorsabban. 2017-ben a korábbi évekhez hasonlóan elsősorban a fővárosban és környékén, valamint a nyugati országrészben lesz könnyebb dolga az eladóknak – véli az Otthon Centrum.

Átlag két és fél hónap

A lakásértékesítési idő a fővárosban a legrövidebb minden szegmensben. A használt paneleket keleten adták el leghamarabb, míg a téglalakások átlagos értékesítési ideje a nyugati térségben volt a legrövidebb a fővároson kívül: a paneleket 75 nap alatt, míg a téglaépítésű társasházi lakásokat 90 nap alatt értékesítették.

Gyorsabb eladások

2013-hoz képest, amikor a legnehezebb volt lakást eladni, folyamatosan csökkent az átlagos értékesítési idő a hálózat által értékesített lakóingatlanoknál. A társasházi lakások esetében tavaly a válság előtti években megszokott két-három hónapra csökkent az átlagos értékesítési idő, míg a családi házaknál is 20 százalékkal csökkent a hirdetés feladásától a szerződés megkötéséig eltelt időszak hossza, de még mindig egy hónappal hosszabb, mint 2009-ben volt. 2016-ban az éves adatok előzetes feldolgozása alapján a családi házak átlagosan 189, a társasházi lakások 89 nap alatt keltek el.

A legkelendőbb lakástípus, az iparosított technológiával épített társasházi lakások, azaz a „panellakások”. A panelek között a rekorderek jellemzően a 70-es évek végén, a 80-as években épültek, a hagyományos technológiával épített társasházi lakások közül a legkelendőbbek között találunk újszerű, 10 évnél fiatalabb épületben lévő és kifejezetten patinás, az első világháború előtt épült lakást is.

ingc

Grafika: ÉKN | Kattintásra nagyobb méretben

Az alapterület tekintetében kicsit szélesebb a sáv, a legnagyobb néhány nap alatt elkelt lakás Debrecenben, a népszerű Nagyerdő városrészben fekvő 3 szobás, 79 négyzetméteres, viszonylag lelakott, egyedi gázkonvektoros fűtéssel rendelkező lakás volt. A legdrágább, rekord sebességgel eladott társasházi lakás egy négyzetméteréért több, mint hatszázötvenezer forintot fizetett az elégedett vásárló Óbudán, a főváros III. kerületében.

Kis alapterület a nyerő

A családi házak között rekord gyorsasággal elkelt ingatlanokra vidéken és Budapesten egyaránt jellemző, hogy a családi házak átlagos méretéhez képest kis alapterületű, régi építésű házak keltek el gyorsan, 8-10 millió forintos sávban. A legkevésbé kelendő ingatlanok között a társasházi kategóriában 15-16 hónapot is várni kellett az eladóknak. Noha nem kirívóak ezek az esetek, azt látható, hogy Békéscsabán, Kecskeméten vagy akár Miskolcon is előfordul, hogy nagyon lassan talál egymásra eladó és vevő.

Kapós társasházi lakások

Vidéken a családi házak és a társasházi lakások aránya kiegyensúlyozottabb volt, kivéve Pest megyét, ahol az értékesítések közel háromnegyede családi ház volt.

A legnagyobb arányban Budapesten értékesített a hálózat használt társasházi lakást és új építésű lakóingatlant, míg Kelet-Magyarországon a legtöbb panellakást.

HBN
hirdetés