Pálinkás jó reggelt

Pálinkás jó reggelt
Harmadik alkalommal rendezták meg a Józsai Pálinka- és Pogácsaversenyt pénteken a Józsai Közösségi Házban.

Szigorú szakmai zsüri döntött arról, kié a legzamatosabb, legízletesebb pogácsa és pálinka. Előbbi étekből 33, utóbbi italból 103 félét neveztek be a versenyre.

 

 Pálinka

 A pálinka (románul Pălincă) erjesztett gyümölcsből készülő, lepárolt szeszes ital. Az Európai Uniós jogszabályoknak megfelelően a “pálinka” szót csak Magyarország és 4 osztrák tartomány használhatja.

Leggyakoribb alapanyaga a szilva, a körte, az alma, a kajszi, a cseresznye, a szőlőtörköly és az eper, de gyakorlatilag bármilyen gyümölcsből készülhet.

A 2002. július 1-jén életbe lépett 1-3-1576/89-es számú előírás (Magyar Élelmiszerkönyv) rendelkezik a pálinkáról. Ez alapján csak azok a termékek nevezhetők pálinkának, melyek

  • Magyarországon termett gyümölcs és szőlő törkölyéből készül
  • 100%-os gyümölcstartalmúak, azaz finomszeszt és aromát nem tartalmaznak
  • minimum 37,5%-os alkoholfokkal rendelkeznek

Forrás: wikipedia.hu








hirdetés