Pálinkákat minősítettek Földesen

Pálinkákat minősítettek Földesen
A pálinka: a napfény íze, a magyar föld ereje, a gyümölcs lelke egy kicsiny pohárba gyűjtve-fogalmazták meg azok a termelők, akik gyümölcs pálinkáinkkal versenyeztek február 19- én, a Földesen harmadik alkalommal megrendezett pálinkaminősítő versenyen – írja Péter Imre, civil tudósítónk.

Az idén avatásának harminc éves jubileumát ünneplő, Karácsony Sándor Általános Művelődési Központ termeiben megrendezett minősítő versenyre a Balásházy János Kertbarát kör meghívására csaknem negyven különböző gyümölcs pálinkát hoztak el Földes kertbarátai és termelői.

A minősítő versenyen a gyümölcstermelésben, pálinkafőzésben és jövedéki kérdésekben is járatos szakmai zsűri elsősorban a pálinkák minőségét vizsgálta. A tisztaság, az illat, a szín vizsgálata mellett a gyümölcs jellegét, ízének tisztaságát és a pálinka harmóniáját értékelték.

A zsűri munkáját tanácsaival segítette a gyümölcstermelők és kert barátköri mozgalom régi segítője, Dr. Gonda István a DATE intézetvezető, tanszékvezető egyetemi tanára, aki a cseresznye termesztés Chilében szerzett tapasztalatait is megosztotta a Földesi kertbarátok népes közösségével.

Pontozásos értékeléssel arany minősítést kapott Dayka István és Nagy Imre barack, Vígh Károly és Horváth István szilva pálinkája.

Ezüstminősítést kapott : Diószegi Antal, Kakucsi Ferenc, Horváth István, Szatai László, Tóth Lajos, Bojtor Lajos, Szörnyi Gábor, Keresztúri István szilva, Tóth Zsigmondné vegyes és Tóth Lajos barack pálinkája.

A pálinkaminősítő versennyel egy időben választották ki a társadalmi zsűri tagjai a kert barátkör tagok feleségeik által sütött legízletesebb, leg pogácsásabb pogácsa, legformásabb, legjobb szerkezetű pogácsákat.

Meglepetésként hatott, hogy ezen a versenyen Szabó Imréné, Mező Ferencné, Nagy Róbertné mellett egy férfi kertbarát, Nagy Károly is nyert, övé lett a legízletesebb pogácsa cím.