Palástokat csodálhatunk meg a Régi Városházán

Palástokat és közhatalmi jelképeket bemutató kiállítás nyílt a Régi Városházán
Palástokat és közhatalmi jelképeket bemutató kiállítás nyílt a Régi Városházán - © Fotó: Matey István
Debrecen – Palástok és közhatalmi jelképek Debrecenben címmel nyílt kiállítás Kiss Árpádné népi iparművész munkáiból, valamint Kiss Árpádné, Mátrai-Nagy Andrea néprajzkutató és Hangyel Roland designer alkotó közreműködésével készült palásttervekből a Cívis Értéktár Galériában hétfőn. Beszédet mondott Papp László polgármester, és Mazsu János, a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke.

A debreceni polgárok, egyházi és világi elöljárók a jeles napokon évszázadokon keresztül nemcsak lélekben öltöztek díszbe, hanem viseletük is ünnepi volt, melyek motívumai és díszei egyházi vagy közhatalmi szimbólumokat ábrázoltak. Ez a nemes szokás mutatja azt, hogy megtisztelték az ünnepekben megtestesülő értéket, s ezzel önmagukat becsülték meg Debrecen polgárai és elöljáróik”

– mondta Mazsu János a kiállítás megnyitóján. Ez a hagyomány elevenedik meg Kiss Árpádné munkáiban és a kiállítás kettős anyagában. A bemutató egyik része a cívis polgári viseletekből és a főként egyházi elöljárók által viselt palástokból áll. Ezek a 21. században is hordható viseletek, a régi motívumkincs pedig újraalkotva szerepel az öltözékeken. – A kiállítás másik része a három palástterv, melynek megalkotására egy háromtagú kreatív alkotócsoport állt össze, hogy a hagyományos debreceni motívumkincs figyelembevételével olyan innovatív megoldást kínáljon Debrecen jelenlegi tisztségviselőinek, amely Debrecen megújuló erejének bemutatását szolgálhatja – foglalta össze Mazsu János.

– Komoly kihívás megtalálni a 21. század gondolatisága és a tradíciók közötti összhangot – mondta Papp László.

pl (2)Fotó: Matey István

– Debrecenben nagyon sok változás történt az elmúlt években, s a fejlődés nem áll meg: a ránk váró 10-15 év egészen biztosan újabb változásokat tartogat számunkra. Ilyenkor különösen felértékelődik azok munkája, akik ápolják, kézzelfoghatóvá teszik a hagyományokat – hangsúlyozta a polgármester, s hozzátette, érdekes gondolatkísérletnek tartja Mazsu János felvetését, hogy a város képviselői a hagyományokat felelevenítő palástokban vegyenek részt az ünnepi alkalmakon.

Kiss Árpádné elmondta, leánya biztatására kezdte harminc éve a palástok készítését, s mindig arra törekszik, hogy alkotásain a tulipán és a gránátalma jellegzetes debreceni motívuma mellett épített örökségünk kincsei is megjelenjenek, például templomi kazetták díszítései, vagy a Nagytemplom és a Kistemplom orgonája.

pl (3)Fotó: Matey István

Mátrai-Nagy Andrea néprajzkutató úgy fogalmazott, borzasztó nehéz feladattal kerültek szembe, mikor a palástok tervezésébe kezdtek. Szándékuk szerint az elkészült tervek nemcsak a tiszteletet, méltóságot, erőt és összetartást fejezik ki, hanem a város iránt érzett szeretetet is. Példátlannak nevezte a szándékot, mely hagyományokra épülő, de megújító szándékú, külső megjelenésében is díszes ruhadarabok megtervezésére irányult.

Hangyel Roland designer hangsúlyozta, a legnagyobb büszkeséggel tölti el, hogy szülővárosáért alkothatott. Mint elmondta, az általa tervezett láncokat az aranymetszés szabályai szerint tervezte meg, s a címer kiemelt figyelmet kapott.

PtkI