Palack a Tarcali Aréna fölött

Palack a Tarcali Aréna fölött

Monumentális borosüveg hirdeti a település magaslatán Tokaj-hegyalja kincsét.

A lehetőséget a véletlen hozta, Pataky Sándor Ákos tarcali polgármester a Tokaj Kereskedőház Rt. tolcsvai üzemében pillantotta meg azt a hatalmas méretű tárgyat, amiről feltételezte, hogy nincs kihasználva – mint reklámérték. Felvette a kapcsolatot Kiss Lászlóval, a borászati cég vezérigazgatójával, aki engedett a kérésnek – miszerint azt Tokaj-hegyalja szívének egy magaslatán kellene felállítani – lévén a történelmi borvidék aszújának népszerűsítéséről van szó.

A szabványméretet imitáló, nyolc méter magas és két méter széles palackot hétfőn állítottuk végleges helyére – mondja a polgármester – egyaránt jól láthatják a Taktaköz és a harminchetes főútról érkezők. Itt a reklámon, marketingen túl éreztetni akarjuk az idelátogatókkal, hogy a Mézédes források földje Tarcal, a szőlészet –és borászat egyik központja. Tudatosulhat, hogy a turista megérkezett a történelmi borvidékre, a királyok borának földjére. További apropót adott a dolognak az, hogy 2006 a borászat –és gasztronómia éve országosan, Tarcal rendezi meg a Tokaj-hegyaljai Borvidéki Borversenyt. Nem csak a település polgármestereként, de a Tokaj-hegyaljai Borút Egyesület elnökeként is fontosnak tartom, hogy jó rekláma legyen termékeinknek, új piacokat találjunk borainknak. 

Fejlődési lehetőségek 

A község vezetése hangsúlyt fektet a fejlesztésekre. – Kész tervünk van a Piac-tér felújítására, a mezővárosi településmag rekonstrukcióján belül megoldásra vár az út, kerékpárút kiépítése, közterületi bútorok elhelyezése, pakolók kialakítása, légvezetékek földbe helyezése, közvilágítás rekonstrukciója. Tulajdonképpen uniós forrásokat, illetve regionális fejlesztési kiírásokat várunk ezekre, a tervekkel már szintén rendelkezünk. Elkezdjük a Tokaj-hegyaljai Borok Háza és Borkultúra Központ építését a világörökségi projekt keretén belül, erre már vannak pénzeszközök – sorolja Pataky Sándor.

 – A település egészére ráfér az útfelújítás, továbbá szeretnénk befejezni az iskolabővítést. Felszámoltunk egy elhagyott bányagödörben kialakult szemétlerakót, azt terveztük, hogy felépítünk itt egy pincefalut a bánya-tóhoz és az Arénához kapcsolódóan. Egyesek megakadályozták hogy a terület mindkét irányában földalatti vájatok alakulhassanak ki, hivatkozva a régi temető közelségére. Viszont egy másik szárnyon, nem a temető felé, már értékesítésre került a pincehelyek zöme. Az idegenforgalom fellendítéséhez persze hozzájárulnak a már megszokott, nagyszabású tarcali rendezvények.

SFL

 

Francia meghívás

Február elsején Franciaországban kerül megrendezésre a “Sárga Bor 2006. Konferencia.” A négy napos, világörökségi borvidékek találkozójára Tokaj-hegyaljáról is érkeznek meghívottak, egyben előadók. Marczinkó Ferenc elnök a Tokaj-hegyaljai Borvidéki Hegyközségi Tanács és a Tokaj Kereskedőház kultúrtáj megőrzésében vállalt szerepéről, Májer József a ZTSZ elnöke a régió legnagyobb civil szervezetének értékőrző tevékenységéről beszél borvidéket érintően, Leskó István Tokaj-hegyalja szőlőrekonstrukciójáról tart előadást, Pataky Sándor Ákos az Országos Borút Szövetség elnöke pedig a világörökséggé válás jelentőségét taglalja, ugyanakkor részleteiben kifejti a jövőbeni lehetőségeket történelmi borvidékünk borturizmusát illetően.