Helyi közélet

2008.09.29. 20:18

Elfelejtett ígéret és várakozás

<p>Debrecen – Még mindig nem minősítették tájjellegű fajtává Csige István Millenium 2000 fajtanevű ”szuperkukoricáját”, holott 2007 augusztusában Gőgös Zoltán, a földművelésügyi tárca államtitkára ígéretet tett erre. <BR /></p>

A gazda 2003 óta próbálja bejegyeztetni a fajtát, de ez idáig mindig elutasító választ kapott, s az indokok sokszor érthetetlenek voltak. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal egy, még el nem fogadott, tájjellegű fajtákra vonatkozó EU-s irányelvre hivatkozva nem teljesítette Csige úr kérését.

Azonban a Szabadalmi Hivatal szerint ez csak félreértés lehet, hiszen a Millenium 2000 kukorica nem tájfajta, így kaphatna növényfajta-oltalmat, és forgalomba hozható lenne.
Megkérdeztük Gőgös Zoltán államtitkárt, miért nincs előrehaladás ebben az ügyben. – Emlékszem Csige úrra és az ígéretemre. – Eddig azért nem tudtunk lépni, mert előbb az Európai Uniónak kellett elfogadnia a tájjelegű fajták nemesítéséről szóló határozatot.

Ez májusban megtörtént, úgy tudom a munkatársaim a napokban felvették vagy fel fogják venni a kapcsolatot Csige Istvánnal, és a közeljövőben elkezdődhetnek a tárgyalások – tett újabb ígéretet az államtitkár.

Mindent megtesz

Csige úr az eltelt pár hónapban sem tétlenkedett, az Európai Unióban bejelentette a kukoricát, így az szabadalmi oltalmat kapott. Több országba is eljutatta a magokat – Norvégia, Svédország, Finnország, Dánia és Kanada –, jelenleg az eredményekre és a tapasztalatokra vár. Ugyanígy Magyarország mintegy 200 területére is vittek kipróbálásra.

A gazda elmondása alapján voltak olyan területek, ahol a tengeribogár miatt nem hozta a várt termésmennyiséget a növény, de több helyen elégedettek vele a táblatulajdonosok.

Hozzátette: bár a szabadalmi hivatalnak fizetett, hogy kipróbálják a magokat, ők április elseje helyett csak május közepén vetették el azokat. – Erre nem tudok mit mondani, benne van a tájékoztatóban, hogy mikor van a vetési ideje – mondta panaszos hanggal Csige István.
Mint azt tavaly augusztusban megírtuk, a folyamatosan végzett tudatos egyedkiválasztással kitenyésztett növénynek kiváló tűrőképessége van, hiszen száraz és csapadékmentes időjárás esetén is legalább három méteresre nő és 40-50 centiméteres csöveket hoz.

A termésmennyisége és zöldtömege is nagyobb a hazai fajtákétól Csige úr elmondása szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában