Pál fordulása enyhülést hozott

Sokan úgy tartják, hogyha kinyílik a téltemető, megérkezett a tavasz
Sokan úgy tartják, hogyha kinyílik a téltemető, megérkezett a tavasz
Debrecen – Az átlagosnál jóval borongósabb, nedves időjárás számottevő enyhüléssel járt együtt.

Ismét ellentettjére változott az időjárás január utolsó hetében, az addigi kemény telet fokozatos, de jelentős enyhülés követte, átlagos csapadékviszonyok mellett.

Keveset sütött

Még a nyolc órát sem érte el a heti napfénytartam Kelet-Magyarországon az elmúlt hét nap során. Az átlagosnál jóval borongósabb, nedves idő azonban számottevő enyhüléssel járt együtt – idén tehát igazolódni látszott a nép regula, mely szerint Pál napja táján az időjárás gyakran vesz gyökeres fordulatot. A Kárpát-medencében nyugalomba jutott igen hideg levegőt a távozó anticiklon hátoldalán egyre enyhébb, óceáni eredetű légtömegek szorították ki. A folyamat kis késéssel ért a két Észak-tiszántúli megye tájékára, ám lassan, de biztosan errefelé is véget ért a télies időszak, sőt, átmenetileg a fagyok is megszűntek. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte fagypont alatt, vagy a körül alakult, majd a hét közepétől mindenütt pozitív csúcsértéket mérhettünk. A minimumok hasonlóképpen emelkedtek -8—-13 °C közeléből fagypont köré, majd az időszak végére fagymentessé váltak az éjszakák is, miközben a nappali órákban helyenként már 7-8 fokot is feljegyeztek. A napi középhőmérséklet a hét első két napján még a térség legnagyobb részén fagypont alatt alakult, majd a fagyos terület mind északabbra szorult vissza, végül mindenütt 2-3 fok körül állt be az átlaghőmérséklet. Az 5 cm-es mélységben mérhető talajhőmérséklet néhány napos késéssel követte a levegő enyhülését, a talajfagy így csupán a hét legvégére szűnt meg.

Gyorsan elolvadt

A talaj felső fagyos rétegének vontatott felengedése a meglévő néhány centiméteres hóréteg viszonylag gyors olvadása és az újabb csapadék beszivárgásának időleges korlátozottsága okán méltó említésre. A fagy sehol sem hatolt 10centiméternél mélyebbre, így jelentősebb károsodást növényállományainkban minden bizonnyal nem okozott, ám a korábban kialakult belvízhelyzet némiképp ismét súlyosbodott általa. Az olvadás és a hét során – egyre inkább eső formájában – lehullott újabb 5-10 milliméter csapadék nyomán újabb vízállások alakultak ki a fagyos talajon, illetve a meglévő vízborítás területe nőtt. Ebben csak a hét legvégére mutatkozott kis mértékű javulás, de általánosan elmondható, hogy a térség nagy részén a talaj felső fél méteres rétege nedvességgel a szabadföldi vízkapacitás mértékéig telített, így a további csapadék ismét növelheti az elöntött területek nagyságát.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –
hirdetés