Pajna Zoltán Brüsszelben tolt egyet Hajdú-Bihar szekerén

Pajna Zoltán (j) Brüsszelben
Pajna Zoltán (j) Brüsszelben - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Ő is tartott előadást a Nyílt napok brüsszeli rendezvénysorozatán.

Jó hírünket vitte Brüsszelbe Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke, aki október közepén részt vett az Európai Unió központjában megrendezett Nyílt napok elnevezésű programsorozatban. Az idén már 13. alkalommal lebonyolított háromnapos, az Unió 166 régiója csaknem kétezer tervezéssel, gazdaságfejlesztéssel foglalkozó szakemberének megtartott eseményen Hajdú-Bihart, mint testvérmegyét képviselte a romániai Hargita megye meghívására.

Százszázalékosan

Mint arról az önkormányzat elnöke beszámolt, a kis- és középvállalkozásokkal kapcsolatos szekcióban a 2007–13-as uniós támogatások tapasztalatairól, illetve a 2020-ig tartó költségvetési ciklusra megváltozott magyarországi stratégiáról tarthatott előadást. A rendezvény ugyanis a jó példák kiemelésére szolgál, s ebben mind országos, mind megyei szempontból érdekeltek lehettünk, ugyanis nálunk az előző költségvetési ciklus teljes lezárása után szinte biztos, hogy százszázalékos lesz a kohéziós alapok forrásainak a lehívása. Ezzel szemben az idei eseményre meghívott Hargita megyében mindössze 60 százalékos és romániai viszonylatban is kisebb ez az arány. Így természetes, hogy az erdélyi megye elöljárói is élénken érdeklődtek a magyar uniós támogatási intézményrendszer, illetve bonyolítási folyamat iránt. Érdekesség, hogy a szomszédos országban is a nyugati megyék a fejlettebbek, és a pályázási lehetőségekkel jobban élni tudók – tette hozzá az elnök.

Az új gyakorlatról

Pajna Zoltán arról is beszélt Brüsszelben, hogy a már megkezdett ciklusban megváltozott a megyei önkormányzatok szerepe, hiszen átvette területfejlesztés feladatait a regionális ügynökségtől. Hogy a korábbi gyakorlattól eltérően a kis- és középvállalkozásokat most már nem lehet közvetlenül támogatni, csak a feltételeket teremthetik meg az önkormányzatok a vállalkozásoknak. Így kialakítják az ipari területeket, ipari parkokat, ahol a betelepülő kis cégek munkahelyeket teremtenek. Ugyancsak a kkv-t érinti az a nyolcmilliárdos fejlesztési forrás, amelyből önkormányzati és egyházi tulajdonú épületek energia korszerűsítését végezhetik el kivitelezőként. Megemlítette a szociális paktumokat, melyekben képzésekkel az elsődleges munkaerő piacra juttathatók az abban résztvevők.

HBN–ÉP
hirdetés