„Pácolódhatunk” az olajszagban

Akt.:
Tóth Istvánné és szomszédai szerint egyértelmű, honnan jön a szag.
Tóth Istvánné és szomszédai szerint egyértelmű, honnan jön a szag. - © Fotó: Matey István
Debrecen – Mindent átjáró, mindenhová „beszivárgó” égett olajszagra panaszkodnak a debreceni Bozzay-telep városrész lakói.

Hetente két-három napon át, főleg délutánonként, erős, az orrot bántó égett olajszag érezhető a környéken, mely a Diószegi útról, egy sárga épületből, a gyorsfagyasztott, panírozott élelmiszereket készítő üzemből jön erre – jelentette ki a Naplónak a kertes házakkal beépített Vikár Béla utcában az egyik ott lakó, Tóth Istvánné.

A széljárásnak megfelelően

Elmondta: a jelenség körülbelül két éve kezdődött. Azóta főleg nyáron elviselhetetlen, nem lehet szellőztetni miatta – panaszolta, miközben a szóban forgó üzem felől ritkás, szürkés füst szállt az oda körülbelül 250-300 méterre lévő lakóház felé.

– Nagyon kellemetlen, olyan mintha gyorsétteremben krumplit sütnének – mondta Erdélyi Géza, egy másik Vikár Béla utcai épület lakója. Megerősítette, hogy a szomszédja által is említett, Diószegi úti gyárban három műszakban szárnyasokból készítenek panírozott, félkész ételeket, onnan érkezik a szag. – Csodálkozom, hogy miért nem szerelnek fel modern füstszűrő készüléket. Ha egy erősen szennyező ipari üzem füstjét meg lehet szűrni, akkor ezt is – vélte.

– Ráadásul ez a jelenség az itteni házak értékét milliókkal csökkenti, sőt, így nem is venné meg senki. Annak idején örültünk annak, hogy megszűnt a közeli, szintén nagyon büdös szárnyasfeldolgozó Barnevál cég, most meg itt van ez. Arról nem is beszélve, hogy a mosott ruhát a környéken nem a fürdőszobákba, hanem az udvarokra szokás kiteregetni, amelyeket átjár ez a bűz – fogalmazott.

A szomszédban sütögetnek?

– Időnként érezni sült szagot az utcában, olyankor, gondolom, valahol a szomszédban húst vagy szalonnát sütnek a kertben – mondta a Vikár Béla utca másik lakója, aki légvonalban mindössze körülbelül alig 150 méterre él az élelmiszerüzemtől. – Engem nem zavar különösebben, rossz a szimatom – árulta el, miközben mi egyre jobban éreztük az átható olajszagot. – Délutánonként erősebben jelentkezik. A mosott ruhákon viszont nem tapasztalom, igaz csak ide, a teraszra szoktam kiteregetni, nem viszem ki a kertbe – mutatta Nagyné Hőgye Andrea.

– Csaknem két éve egyfolytában lehet érezni a sült olaj szagát. Most hagyján, nyáron, amikor áll a meleg levegő, sokkal rosszabb. Olyankor az ablakot sem lehet kinyitni – ismertette az utca elején lakó Bánhegyesi Lajosné, aki házának kiskapujában beszélt velünk. Hozzátette: bár az utcában több üzem is működik, de biztos benne, hogy a Diószegi útról, a sárga épületből jön a szag. – Nem hiszen el, hogy nincs olyan technológia, amely ezt kiszűrné. Nem értem, miért kell ezt nekem elviselni – tette fel a kérdést.

Nekik senki sem szólt

Béres Balázs, a szóban forgó Diószegi úti élelmiszerüzemet működtető Mar-Ne-Váll Kft. gazdasági vezetője írásban az közölte, működésük elmúlt három és fél évében hozzájuk semmilyen panasz nem érkezett a környéken lakóktól.

A nagy sárga üzemben fagyasztanak és sütnek is. A nagy sárga üzemben fagyasztanak és sütnek is. ©

A levél folytatásából kiderült, hogy töltelék nélküli panírozott és elősütött élelmiszereket gyártanak, melyeket előbb formázógéppel alakítanak ki, majd panírozást követően olajsütővel, forró olajban elő- és készre sütnek. Ez kizárja az olaj megégetésének lehetőségét – emelte ki.

Határértékek alatt

A cég illetékese arról is tájékoztatott, hogy az olajsütéskor keletkező szagok elszívását az üzemépület tetején elhelyezett kürtőn keresztül oldják meg. Ez érvényes engedéllyel rendelkezik. A legutolsó erre vonatkozó mérést a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mérőállomása végezte. Az eredmények alapján az üzem kibocsátásai alatta maradnak a határértékeknek. A laboratóriumi vizsgálatok speciálisan azokra a komponensekre irányultak, melyek szagot idézhetnek elő. A mérést végző szervezet az olaj hevítésekor keletkező szaganyag (akrolein) tekintetében kimutatási határérték alatti koncentrációt mért – hangsúlyozta Béres Balázs.

Szerintük indokolatlan

A Mar-Ne-Váll Kft. gazdasági vezetője hozzátette: a légszennyező anyagok terjedési tulajdonságait és a kibocsátási magasságot figyelembe véve, a legközelebbi lakott ingatlanoknál a felszín közeli szaganyagok koncentrációja olyan kismértékű, hogy nem tartják indokoltnak a panaszban szereplő állításokat. Szerintük kizárt, hogy a kürtőn keresztül fekete füst távozik.

HBN–Orosz Csaba


Egyszer már vizsgálták

Kórós Csaba József, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának vezetője arról tájékoztatott, hogy a Mar-Ne-Váll Kft. Debrecen, Diószegi út 7. szám alatti élelmiszer-előállító üzeméből áradó olajszaggal kapcsolatban hozzájuk nem érkezett lakossági bejelentés, így eljárást sem folytatnak emiatt. A szakember úgy vélte, hogy átlagos üzemelés mellett nem jelentkezhetnek zavaró hatások, de rendkívüli eseménnyel összefüggésben előfordulhat.

A hatóságtól érkezett válaszból kiderült, hogy a létesítmény jelenlegi működési engedélyét 2014 nyarán adták ki, melyben meghatározták a maximális éves termelési mennyiséget. Az idei adatok alapján a tényleges termelés az engedélyezett mennyiség alatt maradt.

Azt is megtudtuk, hogy ugyanakkor a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 2013 októberében egy lakossági panasz nyomán helyszíni szemlét tartott a telephelyen, melynek során az ott működő szilárd tüzelésű kazánt vizsgálták. A panaszban a füstkibocsátást kifogásolták, olajszaggal kapcsolatos észrevétel nem érkezett. Az ellenőrzés során intézkedésre okot adó körülmény nem merült fel.

A hatóság képviselője, Kórós Csaba József hozzátette: a levegő védelméről szóló kormányrendelet szerint bűzzel járó tevékenység az elérhető legjobb technika alkalmazásával végezhető. Amennyiben az elérhető legjobb technika nem biztosítja a bűzzel való terhelés megelőzősét, további műszaki követelmények írhatók elő. Ha a levegő lakosságot zavaró bűzzel való terhelésének megelőzése műszakilag nem biztosítható, a bűzzel járó tevékenység korlátozható, felfüggeszthető vagy megtiltható – derült ki.