Özönvíz vetett véget a fullasztó szárazságnak

Özönvíz vetett véget a fullasztó szárazságnak
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – A csaknem egy hétig tartó csapadékos időszak során szinte nem is láttuk a napot.

Gyökeres változás állt be Kelet-Magyarország időjárásában az elmúlt héten; nemzeti ünnepünk tájékán több hullámban ősziesen hűvös levegő, és hosszú idő után ismét kiadós, áztató csapadék érkezett a térségbe.

Csendes, áztató eső

A hosszan tartó, rendkívüli hőségnek és a vele járó súlyos szárazságnak egy, a Kárpát-medence felett napokig örvénylő sekély ciklon vetett véget. Ennek hatására eleinte záporok, zivatarok alakultak ki, majd egyre inkább csendes, áztató esőt adó, nagy kiterjedésű csapadékmezők érintették több ízben is szűkebb térségünket. Hajdú-Bihar megye gyakorlatilag teljes területén átlagosan 40-60 milliméter csapadék hullott az időszakban, amely közel egyhavi összegnek felel meg. Főleg a Hajdúságban voltak olyan területek, ahol akár 80-100 milliméteres heti csapadékot mértünk, általában dél felé növekvő mennyiségekkel. A csaknem egy hétig tartó esős időszak során, különösen a délebbi területeken, szinte nem is láttuk a napot, a jobbára borult ég mellett a napfényes órák száma az ilyenkor szokásosnak csupán 10-20 százalékát tette ki. A besugárzás hiányának és a hűvös, nedves légtömegnek köszönhetően a hőmérséklet is inkább volt ősziesnek, mint nyárinak mondható, mintegy 4-6 fokkal a sokéves átlag alatti heti középértékkel.

Hűvösebb hajnalok

Hőségnapot általában már nem jegyezhettünk fel az időszakban. Ezzel párhuzamosan a hajnalok is hűvösebbre fordultak a megelőző hetekhez képest, a napi legalacsonyabb értékek 9-14 fokra estek vissza a hét végére a korábbi 14-19 fokról. A hosszabb, nedves időszak ismét kedvező feltételeket teremtett a növényi kórokozók terjedésének, szaporodásának, erre elsősorban az érőben lévő gyümölcskultúrákban érdemes figyelmet fordítani, de általában is rontotta a növények ellenállóképességét, valamint a termés minőségét is a szárazságot követően hirtelen lehulló bőséges csapadék. A talajok vízegyenlege szempontjából viszont örvendetes volt a kiadós csapadék, így a két megye legnagyobb hányadán jelentősen mérséklődött az aszály. A talaj felső 25-30 centiméteres művelt rétegének vízhiánya a szárazabb szabolcsi körzetek kivételével átmenetileg teljesen megszűnt, sőt, a mélyebb rétegek feltöltődése is megindult. Hajdú-Biharban jellemzően ismét 100 milliméter alatti az egy méter mélységű szelvény vízdeficitje, északabbra azonban csak a szárazság átmeneti mérséklésére volt elegendő az elmúlt hét csapadéka.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –
hirdetés