Óvodapedagógia felsőfokon

Debrecen – Csaknem 120 szakember cserélt tapasztalatot az óvodapedagógia, az óvodai nevelés aktuális kérdéseiről és az innovatív módszerek bevezetési lehetőségeiről a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodájában rendezett konferencián.

A szakmai napra 15 település 24 intézményéből érkeztek óvodapedagógusok, intézményvezetők. Az egész napos program első részében az érdeklődők betekintést nyerhettek az óvodai csoportokba, ahol kiemelt szerepet kapott a mozgás, az ének, a zene és az énekes játékok megszervezése. A előadások egy része ehhez kapcsolódóan támasztotta alá a gyakorlatban látottakat. A meghívott előadók az óvodapedagógia vitatott kérdéseiben igyekeztek eligazítást nyújtani.

A szakmai programot Bálint Péter, a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai kar dékánja nyitotta meg, hangsúlyozva a pedagógusok szerepét a kora gyermekkori nevelésben. Benedek Árpád zenepedagógus a „Zene az anyanyelvünk” címmel kapcsolódott a gyakorlati bemutatók népzenei tartalmához, kiemelve a népzene hatását a személyiségfejlődésben. Ezt követően Balogh Beáta, a Gyakorló Óvoda intézményvezetője tartott előadást a nyomonkövetésről, melynek alapja a gyermek ismerete.

Majd Hajdu Ágnes, az ADHD Alapítvány alapítója folytatta, aki az elméleti kutatásokat ismertetve hasznos tanácsokkal látta el a pedagógusokat. A szakmai nap zárásaként Bujdosóné Papp Andrea, a DE GYGYK főiskolai docense kalauzolta el a résztvevőket az óvodás gyermekek érzelmi fejlődését segítő könyvek világába.

A rendezvényre ellátogattak a Nagyváradi Csillagocska Református Óvoda képviselői is. Az intézmény 2018. október 20-án kötött együttműködési megállapodást a DE Gyakorló Óvodájával, melynek első szakmai állomása volt a mostani tanácskozás. A megállapodás célja többek között a pedagógusok, a gyermekek és a családok határon átívelő kapcsolatainak, tapasztalatainak fejlesztése, egymás szakmai támogatása.

– Debreceni Egyetem –