Helyi közélet

2012.12.13. 16:23

Wizzair - Debrecen helyett Budapestre Londonból

A Wizzair Londonból Debrecenbe közlekedő mai járata nem szállt le a cívisváros repülőterén, utasait továbbvitte Budapestre – értesültük az egyik utas hozzátartozójától, aki sérelmezte, hogy a debreceni repülőtéren fél egytől (ekkor kellett volna megérkeznie a gépnek) fél háromig csupán annyit közöltek a várakozókkal hogy késik a gép, az utasoktól tudták meg, hogy időközben Budapesten leszállt.

A Wizzair Londonból Debrecenbe közlekedő mai járata nem szállt le a cívisváros repülőterén, utasait továbbvitte Budapestre – értesültük az egyik utas hozzátartozójától, aki sérelmezte, hogy a debreceni repülőtéren fél egytől (ekkor kellett volna megérkeznie a gépnek) fél háromig csupán annyit közöltek a várakozókkal hogy késik a gép, az utasoktól tudták meg, hogy időközben Budapesten leszállt.

A hozzátartozó szerint a gépen annyit mondtak az utasoknak: a pilóta nem vállalja a kockázatot, hogy Debrecenben leszálljon.

A Londonba tartókkal busz indult a fővárosba hogy felszállhassanak a gépre, az ottani utasok pedig – tudomásunk szerint – 16 órakor még buszra várnak.

Tárkányi Zsolttól, az Airport Debrecen sajtóreferensétől arról értesültünk: a repülőtér kész volt a gép fogadására, a pilóta döntése volt, hogy Budapestre megy, indoklást nem kaptak.

Wizz Air: havas volt a leszállópálya

Azért döntött úgy a pilóta, hogy a legközelebbi, a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren landol, mert havas volt Debrecenben a leszállópálya - erősítette meg a Napló információit a Wizz Air kommunikációs igazgatója, Daniel de Carvalho csütörtök délután telefonon.

Hogy mennyi ideig körözött a gép a város felett, arról nem voltak pontos információi, de mint mondta, az részben azért történt, hogy a pilóta megbizonyosodjon arról, nem megfelelőek a körülmények a landoláshoz, másrészt, hogy megkapja a leszállási engedélyt a budapesti légikikötőben. Hangsúlyozta: légitársaságuknak többe került így az út, hiszen a tervezettnél több üzemanyagot használtak el, buszt kellett bérelni az utasok szállításához, továbbá, mivel a Debrecenből Londonba induló járatot törölték, további kiadásaik is lehetnek.

Kérdésünkre elmondta, a debreceni reptéren várakozó utasoknak felajánlották, hogy busszal Budapestre viszik, s a Wizz Air esti járatával plusz költség nélkül elszállítják őket Londonba. Ha valakinek ez nem felel meg, az ingyenesen újrafoglalhatja jegyét a következő Debrecenből induló járatra, illetve arra is van lehetősége az utasoknak, hogy visszakérjék a jegy árát.

A Londonból érkezőkre mindez nem vonatkozik, a késés ellenére a légitársaság ugyanis teljesítette a „vállalást” s az utazás megvalósult. - Ez először fordult elő a debreceni repülőtéren, melynek segítőkészségével és eddigi munkájával elégedettek vagyunk, tekintve, hogy néhány napja egy budapesti járatunkat fogadták kérésünkre - tette hozzá Daniel de Carvalho.

Többször is vizsgálták

Az AIRPORT-DEBRECEN Kft. az esettel kapcsolatban a következőkről tájékoztatott.

A Debreceni Repülőtér szakemberei a járat érkezésének napján többször is vizsgálták a futópálya állapotát, illetve végeztek fékhatás-mérést. A gép érkezését megelőzően a vizsgálatok szerint a futópálya fékhatása „közepes-jó”, illetve „jó” minősítési besorolású volt. Az elvégzett mérésekről jegyzőkönyv készült. Ezen adatok, illetve a futópályán és a gurulóúton összegyűlt hó mennyisége és a jégbordák kiterjedése alapján is alkalmas volt a repülőtér a járat fogadására.

Az AIRPORT-DEBRECEN munkatársai továbbá a nap folyamán többször is takarították a pályát a hótól.

A futópálya ellenőrzésének adatait a Debreceni Repülőtér megküldte a Wizz Air légitársaságnak, az adatok pedig teljes mértékben az általuk jelzett határértékeken belül mozogtak.

A fentiek ismeretében, azoktól függetlenül is dönthet azonban úgy a gép pilótája, hogy nem vállalja a leszállást. A pilóta ebben az esetben úgy döntött, hogy a gépet Budapesten teszi le.

Az AIRPORT-DEBRECEN Kft. ezt követően a Wizz Air kérésére megkezdte az utasok fővárosba történő elszállításának a megszervezését.

HBN-FÁ-SZT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában