Óvatosan bánjunk a mosószerkapszulákkal

Óvatosan bánjunk a mosószerkapszulákkal
© Illusztráció: AFP
Debrecen – 16 ezernél is több mérgezést okoznak ezek a termékek az Európai Unió országaiban.

Sokan használnak otthon mosókapszulát, azonban azt már kevesen tudják, hogy ezek a termékek akár veszélyesek is lehetnek a gyerekekre nézve: a színes, gél állagú kapszulák ugyanis megjelenésükben nagyon könnyen összetéveszthetőek a cukorkával. Amennyiben nem fordítunk kellő figyelmet az ilyen jellegű mosószer-koncentrátumok biztonságos tárolására, a kicsik szájába, gyomrába kerülve súlyos egészségkárosodást okozhatnak.

Ennek ismeretében az OECD és a kampányhoz csatlakozva a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is felhívja a szülők figyelmét a veszélyekre és a biztonságos tárolás rendkívüli fontosságára. Az adatok szerint ugyanis összességében 16 ezernél is több mérgezést okoznak ezek a termékek az Európai Unió országaiban. Szinte valamennyi mosószer (illetve mosógél, mosókapszula) tartalmaz vízlágyító, folteltávolító hatóanyagokat, enzimeket és illatanyagokat, amely összetevők között irritatív besorolású vegyületek is találhatóak, vagyis a szemre/bőrre kerülve, vagy ha a gyerekek véletlenül a szájukba veszik súlyos sérülést okozhatnak. Mindemellett nem elhanyagolható, hogy a mosókapszulák (illetve mosószerek) lúgos kémhatásúak: pH értékük legtöbbször a 8-8,5-es tartományba esik, így a maró hatású vegyületek a gyermek szervezetébe kerülve egészségkárosodást eredményeznek. Ráadásul tekintettel arra, hogy a mosószerkapszulák koncentráltan tartalmazzák a vegyi anyagokat, valamint hogy a gyermekek – a fejlődésben lévő immunrendszerüknek köszönhetően – a méreganyagokra sokkal érzékenyebben reagálnak, mint a felnőttek. Némely, a felnőttek számára csupán „irritáló” hatású anyag a gyermekek esetében a gyorsabb felszívódás miatt mérgezés is hamarabb kialakulhat.

HBN0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

Sporthírek


hirdetés