Óvatosan a Nagyállomáson

Akt.:
A Nagyállomás biztonsági helyzete régóta beszédtéma a debreceniek körében
A Nagyállomás biztonsági helyzete régóta beszédtéma a debreceniek körében - © Fotó: Kiss Annamarie
Debrecen – Vagyonőrök, biztonsági őrök és rendőrök is vigyáznak a vonattal utazókra.

Egyik Budapesten élő olvasónk, Horváth Dávid a debreceni Nagyállomás közbiztonsági helyzetére panaszkodott nálunk. Levelében arról számolt be, hogy néhány napja egy Debrecen melletti kisvárosból utazott Budapestre a délutáni órákban. A cívisvárosban át kellett szállnia, a fővárosba tartó vonat azonban csak 50 perc múlva indult. Ez az idő a Nagy­állomáson hosszú óráknak tűnt – írta.

Kétes alakok között

Kifejtette: először arra gondolt, hogy szabadidejét az állomás váróteremében fogja eltölteni. Amint benyitott ápolatlanság, mosdatlanság szaga csapta meg. Egy hajléktalan férfi ült a radiátoron, nem sokkal mellette egy ifjú pár veszekedett 3-4 gyerekkel, az egyik asztalnál egy asszony beszélt magában. Így inkább kijött onnan, de kint sem volt jobb a helyzet. Az egyik padon valaki aludt, a másikon két hajléktalan beszélgetett. – Valahogy nem volt kedvem leülni közéjük. Így inkább járkáltam – fogalmazott.

Arrébb egy üres automata mellett egy idősebb asszony árult olcsón parfümöt táskából. Körülötte kétes alakok, akik az állomás területén több helyen is felbukkantak. Így próbáltam elvegyülni a tömegben, és nézni a kijelzőn a vonatok indulását”

– írta Horváth Dávid.

Kiszűrik a hajléktalanokat

A levelet továbbítottuk a MÁV Kommunikációs Igazgatóságának, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a debreceni állomás utasforgalom számára megnyitott és üzemi területein folyamatos a vagyonőri jelenlét. Kiemelten kezelik azok kiszűrését, akik nem vonatra vagy vonattal érkező családtagjukra, ismerősükre várakoznak. A hajléktalanok ügyében a vasúttársaság megkereste a megyeszékhelyen fedél nélkül élők ellátásával foglalkozó Refomix Nonprofit Kft.-t, valamint a rendőrhatóságot – számoltak be.

Utazó biztonsági őrök

A MÁV válaszából az is kiderült, hogy a Debrecenből induló vonatok közül 6 útvonalon kísérik a szerelvényeket rendszeresen biztonsági őrök. Amikor ők két vonat között az állomásokon tartózkodnak, – a cívisvárosban is – a pénztárak előtti részt, a jegykiadó automatákat, valamint a várótermeket ellenőrzik. Ezenfelül a váróteremben mindennap este 7 és reggel 7 óra között egy vagyonvédelmi őr teljesít szolgálatot. Biztonsági okokból fokozott a vagyonvédelmi jelenlét a jegypénztárak előtti területen. A szolgálatot teljesítő őr az utasok nyugalmát zavaró esetekben rendőri segítséget kér.

Állandó rendőri jelenlét

Azt is megtudtuk, hogy a MÁV-START és az Országos Rendőr-főkapitányság megállapodása alapján a rendőrség fokozottan ellenőrzi a közlekedő vonatok biztonságát Debrecen környékén, a szerelvényeken és az állomásokon egyaránt. A munkába a Hajdúszoboszlói és a Hajdúhadházi Rendőrkapitányság mellett a Nyírbátori Készenléti Rendőrség is bekapcsolódik. A Nagyállomás előtt, a Petőfi téren tartózkodó járőrök a pályaudvart is állandóan szemmel tartják, illetve szükség esetén néhány percen belül megérkeznek az állomás épületéhez – zárult a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságának lapunknak adott válasza.

OCs


Debrecen - Évértékelő beszélgetést folytattunk Papp Lászlóval, Debrecen polgármesterével a régi Városházán. Sok érdekes dolgot tudtunk meg egyebek mellett a tervezett nagy útépítésekről, a BMW- beruházásról és a repülőtér fejlesztéséről is. Milyen volt Debrecen számára a 2018-as év, hogyan teljes...

Debrecen – A gazdag márványborításokban nagyméretű csigakövületek is felfedezhetők. Ma is sokakat oszt meg a Nagyállomás főépületének megítélése. Pedig a modern stílusú létesítményt már 57 éve, 1961. augusztus 20-án adták át. A Kelemen László és Sajó István tervezte épületegyüttes fő jellemzőj...