Óvatosan a Csokonainál, bármikor leeshet egy kóbor kődarab

Ellenőrzik az épületelemeket a színház falán
Ellenőrzik az épületelemeket a színház falán - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Az esetleges kőpotyogásra a gyalogosok figyelmét táblákkal hívja fel az önkormányzat.

Ismét potyognak az épületdísz elemek a Csokonai Színház homlokzatáról, a szóban forgó falrészeket szakemberek kezdték vizsgálni. Több, balesetveszélyes darabot máris leszedtek. Információink szerint erre azután került sor, hogy a színház vezetése jelezte a problémát az intézményfenntartó önkormányzatnak.

Az épület falazatának átvizsgálása szakaszosan zajlik. A munkavégzés által érintett részről a kivitelező figyelmeztető szalagozással tereli el a gyalogos forgalmat. A balesetveszély elhárítása érdekében a megbízásukra az összes díszítőelemet megvizsgálják – kaptuk a tájékoztatást a polgármesteri hivataltól, ahol nincs pontos nyilvántartásuk, hogy hány darab díszítőelemről is van szó.

Megtudtuk viszont, hogy a díszítőelemek folyamatosan ki vannak téve az időjárás hatásainak. A fal síkja és a díszek közé beszivárog a víz, és ezt a gondos rögzítés (ragasztás, dübelezés) sem tudja teljesen megakadályozni. A beszivárgó víz pedig télen megfagy, kitágul, feszíti az üvegszálas betonból készült elemeket és előbb–utóbb azok töréséhez vezet.


Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

A színház épületének felújítása 1998-ban fejeződött be, szavatossági igénnyel már nem élhet az önkormányzat, mivel a jogszabály szerint a burkolatokra, fe­lületképzések 10 év alkalmassági idő van. Tehát esetlegesen a rossz minőségű kivitelezés, vagy a silány anyagok miatt nem lehet eljárást kezdeményezni a legutolsó külső felújítást végző céggel szemben.

Teljes felújítás

Mint ismert, a város régóta szeretné kívül-belül rendbe hozni a Csokonai Színház épületét. Orbán Viktor miniszterelnök májusi debreceni látogatása alkalmával több jelentős fejlesztésről is megállapodott Papp László polgármesterrel. Ezek közül egy a Csokonai Nemzeti Színház épületének felújítása. Erről azóta kormányhatározat is született. A kivitelezése pontos kezdetét és annak időtartamát a polgármesteri hivatalnál azonban még nem tudják. Az viszont biztosnak látszik, hogy mivel teljes körű homlokzat felújítás lesz, így minden díszítő elemet eltávolítanak majd és újakat helyeznek el.

HBN–OCs