Óvatosan a Csokonainál, bármikor leeshet egy kóbor kődarab

Ellenőrzik az épületelemeket a színház falán
Ellenőrzik az épületelemeket a színház falán - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Az esetleges kőpotyogásra a gyalogosok figyelmét táblákkal hívja fel az önkormányzat.

Ismét potyognak az épületdísz elemek a Csokonai Színház homlokzatáról, a szóban forgó falrészeket szakemberek kezdték vizsgálni. Több, balesetveszélyes darabot máris leszedtek. Információink szerint erre azután került sor, hogy a színház vezetése jelezte a problémát az intézményfenntartó önkormányzatnak.

Az épület falazatának átvizsgálása szakaszosan zajlik. A munkavégzés által érintett részről a kivitelező figyelmeztető szalagozással tereli el a gyalogos forgalmat. A balesetveszély elhárítása érdekében a megbízásukra az összes díszítőelemet megvizsgálják – kaptuk a tájékoztatást a polgármesteri hivataltól, ahol nincs pontos nyilvántartásuk, hogy hány darab díszítőelemről is van szó.

Megtudtuk viszont, hogy a díszítőelemek folyamatosan ki vannak téve az időjárás hatásainak. A fal síkja és a díszek közé beszivárog a víz, és ezt a gondos rögzítés (ragasztás, dübelezés) sem tudja teljesen megakadályozni. A beszivárgó víz pedig télen megfagy, kitágul, feszíti az üvegszálas betonból készült elemeket és előbb–utóbb azok töréséhez vezet.


Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

A színház épületének felújítása 1998-ban fejeződött be, szavatossági igénnyel már nem élhet az önkormányzat, mivel a jogszabály szerint a burkolatokra, fe­lületképzések 10 év alkalmassági idő van. Tehát esetlegesen a rossz minőségű kivitelezés, vagy a silány anyagok miatt nem lehet eljárást kezdeményezni a legutolsó külső felújítást végző céggel szemben.

Teljes felújítás

Mint ismert, a város régóta szeretné kívül-belül rendbe hozni a Csokonai Színház épületét. Orbán Viktor miniszterelnök májusi debreceni látogatása alkalmával több jelentős fejlesztésről is megállapodott Papp László polgármesterrel. Ezek közül egy a Csokonai Nemzeti Színház épületének felújítása. Erről azóta kormányhatározat is született. A kivitelezése pontos kezdetét és annak időtartamát a polgármesteri hivatalnál azonban még nem tudják. Az viszont biztosnak látszik, hogy mivel teljes körű homlokzat felújítás lesz, így minden díszítő elemet eltávolítanak majd és újakat helyeznek el.

HBN–OCs0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter


hirdetés