Helyi közélet

2012.08.24. 10:13

Mégsem olvasztják egybe a debreceni polgárőr egyesületeket?

Debrecen - A „kicsik” belügyminisztériumi állásfoglalást kértek, a válasz őket erősítette.

Debrecen - A „kicsik” belügyminisztériumi állásfoglalást kértek, a válasz őket erősítette.

Bizonyos korábbi elképzelésekkel ellentétben mégsem olvadnak egyetlen nagy szervezetbe a Debrecenben működő polgárőr egyesületek. Ezt bizonyítja, hogy szeptemberben az önkormányzat részéről támogatási szerződéseket írnak alá a hat csoport képviselőivel, összesen 4-5 millió forintot szétosztva közöttük a feladatok ellátására.

Az egyesítés szószólója Tóth Attila, a megyei polgárőr szövetség elnöke volt, aki tavaly azzal érvelt, hogy egy szervezetben hatékonyabb dolgozni a város biztonságáért, mint hat különböző csoport munkáját összehangolni. A véleménye ma is ugyanez, de – mint érdeklődésünkre elmondta – tudomásul vette, hogy a debreceni önkormányzatnál másképpen gondolkodnak erről, noha ő többször hangot adott a véleményének. – Az irányítást könnyítené az egyesítés, ami a működés rezsiköltségeit is csökkentené – említette, de azt is megjegyezte, hogy a dolgot lezártnak tekinti, ezért nem kívánja bővebben kommentálni. 

Maguk fizették

Az eredeti terv szerint a közel háromszázas taglétszámú Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért lett volna az a szervezet, amelyik magába olvasztja a kisebbeket, mondván, a polgárőrségre vonatkozó, idén életbe lépett, új törvény szellemisége szerint a megyeszékhelyeken egy-egy ilyen csoport tevékenysége üdvös. A kisebb debreceni egyesületek azonban makacsul ellenálltak az óhajnak. Olyannyira, hogy a Belügyminisztérium állásfoglalását kérték az ügyben, s Eiselt György válasza tovább erősítette őket az elhatározásukban. A minisztériumi főosztályvezető ugyanis közölte: ha megfelelnek a jogszabályi kritériumoknak, a törvény nem zárja ki, hogy egy városban több polgőr egyesület működjék.

– A kisebb egyesületekben mindenki jól ismeri már a másikat, tudja, mit várhat tőle. Az egységesítés felhígulást hozhat, a jól együtt dolgozó egységek megbomlását – válaszolta az idegenkedés okait firtató kérdéseinkre Dobos Tamás, a közel 150 fős Debrecen Városáért Közhasznú Polgárőr Egyesület elnöke, akinek magasabb pozíciót is ajánlottak a megújítandó szervezetben, de nem ment bele. Mint megerősítette, a debreceni önkormányzattól szeptemberben hozzájuthatnak ahhoz az összeghez, amiből a 2012-es tevékenységüket finanszírozhatják. Ez rájuk is fér, mert tavaly, az akkori „képlékeny” helyzet miatt a város nem nyújtott anyagi támogatást az egyesületeknek, ami megmutatkozott a járőrözésre fordítható energia csökkenésében, holott a saját pénztárcájukat sem kímélték. Dobos Tamás megjegyezte: a kisebb polgárőrségek nem tartanak fenn irodát, ők például mindössze a könyvelésért fizetnek külön, azaz éves szinten elhanyagolható rezsivel dolgoznak.

HBN-RaL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában