Öttusa-vb – Célkeresztben az olimpia

Budapest – Az utolsó közvetlen olimpiai kvótaszerzési lehetőséget kínálja az öttusázók számára az e heti, moszkvai világbajnokság, melyen az egyéni női és férfi versenyben az első három hely ér riói részvételi jogot.

A kvóta a kiírás szerint nem tolódik, azaz mindenképpen a dobogósoknak jár, függetlenül attól, hogy korábban már szereztek-e. Ha olyanok végeznek kvalifikációt érő pozícióban, akik már rendelkeznek ezzel, a ki nem osztható helyeket a június 1-jével záruló világranglistáról töltik majd fel. Vagyis elképzelhető, hogy utóbbiról nem az eredetileg meghatározott hat-hat, hanem több versenyző kerül majd be az ötkarikás indulók közé.

A tavalyi kvótaszerzési lehetőségek közül több kihasználatlanul maradt a magyarok számára, de a sportág legjobb hazai képviselői közül ketten azért így is nevezhetővé váltak már 2015-ben a riói játékokra.

Kasza Róbert azzal jutott kvótához, hogy az augusztusi, bath-i Európa-bajnokságon az ötödik helyen végzett. Ugyanitt Kovács Sarolta csak 25. lett, de az élcsoportban kedvezően alakultak az eredmények, így a berlini világbajnokságon előzőleg – július elején – elért hatodik helye visszamenőleg még éppen kvótát ért a számára.

Idei kimagasló világkupa-szereplésének köszönhetően Marosi Ádám és Földházi Zsófia is nagy valószínűséggel kvótához jut majd a világranglistáról, de a végleges rangsorba a világbajnokság eredményei is beleszámítanak. Éppen ezért is mondta az MTI-nek Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány, hogy nemcsak az általában elvárt jó szereplés reményében utazik a válogatott Moszkvába, hanem azért is, hogy “realizáljuk a nagyon komoly kvótaesélyeinket”. Marosi két ezüstöt és egy bronzot nyert a vk-sorozatban, míg Földházi kétszer negyedik, egyszer pedig második volt, így reális esélyük van arra, hogy akár közvetlenül kvótához jussanak az első háromba kerüléssel.

A férfiaknál még Demeternek is összejöhet a kvalifikáció, elsősorban a ranglistáról, de akár egy kimagasló vb-szerepléssel is.

A kvóta ugyan névre szól, ugyanakkor nem jelent biztos riói részvételt. Egy-egy nemzetből ugyanis nemenként csak két versenyző indítható, így ha többen szereznek erre jogosultságot, az adott nemzeti szövetség, illetve olimpiai bizottság határoz majd arról, ki vehet részt a játékokon.

A tavalyi világbajnokság a magyarok számára nem sikerült jól, a női csapat révén egyetlen bronzérmet nyertek. A hagyományok alapján ennél csakis több dobogós helyezéssel lehetnének elégedettek a sportág képviselői, még azzal együtt is, hogy az idén az olimpia, illetve a riói részvétel kiharcolása a prioritás.

A magyar vb-csapat:

férfiak:

hagyományos verseny: Marosi Ádám, Kasza Róbert, Demeter Bence – egyéni és csapat, Tibolya Péter – egyéni

férfi váltó: Málits István, Strobl Krisztián

nők:

hagyományos verseny: Kovács Sarolta, Földházi Zsófia, Alekszejev Tamara – egyéni és csapat

női váltó: –

vegyes váltó: Alekszejev Tamara, Málits István

A program:

23., hétfő – női váltó
24., kedd – férfi váltó
25., szerda – női selejtező
26., csütörtök – férfi selejtező
27., péntek – női döntő
28., szombat – férfi döntő
29., vasárnap – vegyes váltó

– MTI –Sporthírek


hirdetés