Otthonos a Campus, és tényleg mindenki itt van

Akt.:
Minden négyzetméter tánctérré avanzsált, a sátortábor sem csendes hely
Minden négyzetméter tánctérré avanzsált, a sátortábor sem csendes hely - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Megfordították a közel kétszáz szemes zenei homokórát, szombat hajnalra pereg le.

Búzavirágkék, brokkolizöld, napsárga, levendulalila és mély magenta. Amilyen széles a hajszín-skála, olyan sokszínűek a résztvevők is Kelet-Magyarország legnagyobb nyári szabadtéri rendezvényén, amelyen szerdán a Manőver pendítette meg elsőként a gitárhúrt. Utazótáskát toltak térdem alá a szegedi egyetemisták, míg közéjük guggoltam. Túltűzte a napot egy neonzöld göndör hajzuhatag; tulaja gondolkodás nélkül hellyel kínált sátrában, melyben a barátjával hevert. Ők szintén a SZIN otthonából érkeztek a cívisvárosba. Egyre biztosabb lehettem a legtöbbek által említett okban, ami miatt szívükbe zárták a Campust: itt kedvesek, barátságosak az emberek. A buli családias, a mérete még kellemesen élhető, szuper a program és megfizethető – sorolták. Idén készpénz nélkül – tenném hozzá, majd benézek a töltőpontba. Az ott ülő srácok szerint minden flottul zajlik. Sokan ismerik az ötszáz forint letéti díjért vehető fesztiválkártyát, némelyeknek van is más rendezvényről, de minden hozzájuk fordulónak elmondják a tudnivalókat. Az öttől húsz százalékig adható jattcsúszkáról is, amelyet a vásárló az elé tartott kijelzőn állíthat be minden egyes alkalommal. Többek a saját Pay Pass-os bankkártyájukat használják.

– Ez a látvány egy nulladik órára emlékeztet – hangzik az öt már működő programsátor egyikéből a színpadról. Bár csupán saját közönségére érti, kicsit igaza van az előadónak, mert egy teljes gőzzel üzemelő campus-beli szombathoz képest a szerda valóban visszafogottabb, nincs még meg a teljes osztálylétszám. Ébredezős, hangolódós, helyszínfelfedezős nyitány ez. A Magashegyi Underground koncertjén a második nagyszínpad előtt azonban mást tapasztal az, aki „elszökött az aszfaltromok alól, mert hallotta az erdő zúgását”. Itt tele volt lemenő napfénybe nyújtott kezekkel a tér, és ritmusra rengtek hullámozva a (szeplős) vállak.


c33

Felszabadult szórakozás már a nulladik napon | Fotó: Molnár Péter


Vannak még hiányzók a civil utca ideiglenes lakói között is, de érdekes játékokba botlott az arra járó már szerdán. – Csak a megfelelő méretű szerszám kellett, hogy jó legyen – a mondatra és az azt kísérő különös színű kacajra fel kell néznem: óriás buborékfúvót a szélben, gyermeki örömmel lengető szakállas fiatalembert látok, akit egy idős, önkéntes nő biztat. A méhnyakrák szűrés fontosságát hangsúlyozó tesztre egy hatalmas felnőttszínező csalogat; négy-öten dolgoznak rajta egyszerre, egy-egy filcvonásra bárki beszállhat, egy méterrel odébb pedig fel: biztosítókötéllel emelik a magasba a vállalkozó kedvűeket.

A területen túlhaladva, talányos mondatfoszlányok jelzik a négy napra való otthonteremtés folyamatát, az építésvezető személye folyton változik, mindig az, aki épp a jó tanácsot osztja: Húzd! Ne oda szúrd! Ott göcsörtös a föld…

Hagyománnyá vált találkozó

Egy feszesen álló kuckón látszik, gyakorlott kezek húzták fel. Gazdája évek óta jár ide. Szakács párja azonban először kíséri el. – Három éve épp ugyanennél a fánál sátraztam. Imádom a Campus-t, nehéz szavakba önteni az itt töltött napok élményét, otthonos hangulatát – mondta a lakóhelyén, Szegeden biológiatanárnak tanuló Kata, aki nyaralásaként éli meg a fesztivált. Részt vett a Volton és a Szigeten is, de azokat már túl nagynak találja a felszabadult szórakozáshoz. A Budapest Bár és a Belga a listájukon van!

Szomszédjuk egy nyírlugosi, polgári, tiszabezdédi ifjakból álló gimnazista társaság. Hárman épp az előttük álló tanévben végeznek a Medgyessyben, egyikük, Kézi Noémi izgatottan várja az eredményét osztatlan magyar-történelem tanár képzésre beadott egyetemi felvételijének. Az első campusozók jó hangulatra, nagy bulira számítanak, nem hagyják ki a Wellhellot és tombolnak majd Fish!-re is.


kn

Kézi Noémi | Fotó: Molnár Péter


Anya-lánya mögött, pár méter múlva babakocsi és épphogy szülőkké válók mellett suhantam el, fényképeztem szememmel az idillt. Budapesti és biatorbágyi fiatal nőkből álló trió – immár hagyománnyá váló – éves barátnőtalálkozójának hangulatából is zsebre tehettem egy darabot, s egy keveset a bejárat előtt álló első campusozó kisvárdai ifjú lelkes izgatottságából. A kisvárdai Csimbók Anna az autósiskolájában kapta a bérletet. Forgalomból jövő héten vizsgázik, ám előtte még a Campuson vált az ötödik sebességbe bulizás terén. Mint mondta, kevés olyan koncert van, amit ne szeretne meghallgatni.


csa

Csimbók Anna | Fotó: Molnár Péter


A bejárat előtt hátizsákjaikon ülő társaság – szociológia, jog és olasz szakos egyetemisták – fogad köreibe. A szegedi srácoknál Arctic Monkeys szól telefonról hangolásképp. Ketten elektronikus zene rajongók, ki nem hagynák JumoDaddy, Netsky és Camo & Krooked buliját. Supernem és Kiscsillag szerepel a két egyetemista lány terveiben. Ez csak a kezdet! Szombatig összesen négyszáz program közül válogathatnak.

HBN–HABE


Két koncert között ösztöndíj-infót kapnak

Az egyre bővülő civil utca idén is rengeteg hasznos tudással vértez fel. Pintér Ákos a Hang-Kép Egyesület céljairól beszélt. – Az Egyesült Államok demokráciarendszerét és az Európai Unió gondolatvilágát képviseljük és igyekszünk tesztekkel, társasjátékkal ismereteket átadni. Sokaknak fogalma sincs a körülöttünk történő eseményekről. Ma többen rácsodálkoztak arra, hogy Olaszországban már nem Berlusconi a miniszterelnök, pedig 2014 óta Matteo Renzi. Az American Cornerrel közösen igyekszünk segíteni, hogy minél többen tudjanak a lehetőségeikről. Arról, hogyan lehet bekerülni az amerikai felsőoktatási rendszerbe, elnyerni egy ösztöndíjat. A hétköznapokon pedig az egyesületünk a hangi és képi kommunikáció minőségének javításával foglalkozik, beszédtréningeket tartunk, eladástechnikát, marketingeszközöket ismertetünk meg a hozzánk fordulókkal – foglalta össze.


Campus Fesztivál: a lényeg egy helyen!

Debrecen – Testközelből követjük nyomon az idei év legnagyobb debreceni buliját, a Campus Fesztivált. Beharangozók, hangulatjelentések, fotók és videók minden mennyiségben!