Magyarország

2007.12.18. 07:26

Adóköteles lehet a nyugdíj

<p>Kedden adja át a kormányfőnek és a pénzügyminiszternek az adórendszer átalakítására vonatkozó javaslatait a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal - írja a Magyar Nemzet.</p>

Az elképzelések szerint a jelenlegi 29-ről 19-21 százalékra csökkentenék az élőmunkát terhelő járulékot, ugyanakkor a legtöbb termék forgalmi adója 2-4 százalékkal emelkedne. Ugyanennyivel csökkenne az alapvető élelmiszerek és az élőmunkát igénylő szolgáltatások áfája.A javaslat adókötelessé tenné a nyugdíjakat, ám azt előbb felbruttósítanák.

Az alkohol- és dohánytermékek jövedéki adója emelkedne és megszűnne az üdülési csekk, az étkezési hozzájárulás és az iskolakezdési támogatás adómentessége, sőt a cégek által igénybe vehető adókedvezmények többsége is. Utóbbi alól csak a környezetvédelmi beruházásokra és a kutatás-fejlesztésre fordított összeg lenne csak kivétel. A szakértők nem támogatják az egykulcsosadórendszer bevezetését és szerintük nincsenek meg az értékalapú ingatlanadó bevezetésének feltételei sem. Az elképzelések legkorábban 2009-től valósulhatnak meg, ha a kormány is támogatja - írja a lap.

Kapcsolódó cikkek

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!