Helyi közélet

2014.06.30. 14:02

Otthont teremtenek nekik

Debrecen - Nehéz, de rendkívül nemes feladat nevelőszülőnek lenni.

Debrecen - Nehéz, de rendkívül nemes feladat nevelőszülőnek lenni.

A Református Nevelőszülői Hálózat terápiás és szabadidő céllal immár 6. alkalommal rendezett tábort a vér szerinti családjukból kiemelt, nevelőszülőknél elhelyezett gyermekeknek. A Dorcas kempingben az előző héten 120 fiatal nyaralhatott.

– Fontos volt számunkra, hogy olyan programot nyújtsunk a gyerekeknek, amely alkalmas arra, hogy pihenjenek, új élményekkel, barátságokkal gazdagodjanak. A Református Gyermekvédelmi Szolgálat Nevelőszülői Hálózatában országszerte 893 gyermek nevelkedik. Ezen fiatalok 80 százaléka lelkileg sérült, hiszen már az is trauma, amikor – bármilyen rossz körülmények között nevelkedtek is – kiszakítják őket a családjukból. Éppen ezért a gyerekek pszichológusokkal is beszélgethettek, akik segítettek a lelki sérülések feldolgozásában – hangsúlyozta Varga Zoltán szakpszichológus, a hálózat vezetője.

A táborban felügyelőként vett részt Dobos Lászlóné, aki 2005 óta nevelőszülő. – A két lányunk mellé szerettünk volna még több gyereket, ám a mai világban nem mertünk több sajátot vállalni, így jutottunk arra a döntésre, hogy segítünk; mások gyerekeinek biztosítunk otthont és szeretetet. Nagyon fontos volt számunkra a két lányunk véleménye is, hogy képesek-e befogadni egy új jövevényt. Hál’ Istennek az akkor nyolcadikos és első osztályos lányaink is nagyon pozitívan álltak hozzá – mesélte a tanítónőként dolgozó asszony.

Visszakerült az édesanyához

A család 2005 decemberben karácsonyi ajándékként kapott egy 8 napos csecsemőt, akit 2,5 évig nevelhettek. Miután a kislány anyukájának rendeződött a helyzete, visszakerülhetett hozzá. – Amikor elvitték, egy kicsit az egész család „belehalt”. Tudtuk, a nevelőszülőhöz – bár lehet végleges – legtöbbször csak átmenetileg kerül a gyerek, s csak addig gondoskodhatunk róla, amíg vagy hazakerül a saját szüleihez, vagy örökbe fogadják. Ezt vállaltuk, de amikor meg kell élni, nagyon nehéz – mondta.

HBN-TZ

A cikk folytatása a Napló hétfői számában olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában