Ott tekereg valahol

Ott tekereg valahol
© Illusztráció: Matey István
Százharmincnégymillióba kerül a város kasszájának, végső soron az adófityizőknek az, hogy eltűnt a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központból két festmény; meg persze az igazgató, Kukla Krisztián állásába, mert hát valakit el kell vinnie a balhénak, derült ki még az elmúlt pénteken, itt nincs szieszta, a legnagyobb kánikulában is zajlik az élet, ha nagyon kell, történik az intézkedés, foganatosul. Fábián György írása.

A böcsület, az böcsület, jár a summa a tulajnak; hogy aztán hogyan is fogja ezt kigazdálkodni a város? Nyilván ki fogja. Ha esetleg előkerülnének is valaha a képek – Csontváry Kosztka Tivadar „Éjszakai jelenet kápolnával és alakokkal”, valamint Nemes Lampérth József „Táj” című festménye –, talán fel lehetne festeni rájuk egy-egy jól látható sárga csíkot, és akkor el lehetne intézni az ügyet EU-s pénzből – kerékpárútként… Ott tekeregne valahol a tájban, éjszaka, kápolna és alakok közt. Közben valaki örül, mert van a MODEM-ből egy Csontváryja meg egy Nemes Lampérthje. Mit csinál vele? Időnként előhúzza a fiókból, nézegeti, sunyin dörzsölve az állát? Eladni, gondolom, nem tudja egykönnyen, hiszen a piac tudja, hogy szajré…

– Fábián György –


Fizet a város az eltűnt képek miatt
Debrecen – A közgyűlés úgy döntött, hogy az önkormányzat fizessen 134 millió forint kártérítést a MODEM-ből eltűnt két festmény tulajdonosának, dr Antal Péternek.