Ötszáz új munkahelyet hoz a Krones AG Debrecenbe

Sajtótájékoztató a Krones AG debreceni beruházásáról
Sajtótájékoztató a Krones AG debreceni beruházásáról - © Fotó: Matey István
Debrecen – A német világcég debreceni gyárában magasan képzett munkaerőt foglalkoztatnának.

  • Az idei év egyik legfontosabb debreceni gazdaságfejlesztési beruházását jelentették be szerdán délelőtt a Kölcsey Központban, az októberi budapesti tájékoztató után: a német Krones AG csomagológép-gyártó cég 15 milliárd forintos befektetéssel épít gyárat, s ott 500 új munkahelyet létesít.
  • – A Krones árbevétele tízszer annyi, mint az egész debreceni gépiparé, s a mostani beruházás a legmagasabb értékű a cívisvárosi iparfejlesztésben. Amellett ez a déli gazdasági övezet első igazi nagy trófeája – mondta Papp László polgármester, hozzátéve, hogy a tervek szerint jövőre megkezdődik az építkezés, 2019-ben pedig a termelés.
  • – A debreceni fejlesztés mérföldkő a Krones AG számára is – hangsúlyozta Pascal Männche a német cég képviseletében. Elmondta, jelenlegi stratégiájuk a külföldi kapacitásbővítés, és az ehhez kiszemelt városok (Magyarországon és szomszédaiban) „fej fej mellett” versenyeztek. Végül Debrecen mellett döntött jó logisztikai elhelyezkedése, kiváló infrastruktúrája, és leginkább az egyetemi háttér a szakképzési kínálattal együtt. Szintén fontos volt a helyi és országos gazdaságfejlesztési irodák, a városvezetők támogató hozzáállása is.

A cívisváros erős gazdaságfejlesztési folyamatot diktál az ország keleti részében, és tudatos építkezéssel nagyon jó pozíciót vívott ki – mondta Papp László polgármester szerdán a Kölcsey Központban, amikor az októberben Budapesten bejelentett Krones-beruházás részleteit ismertették. Úgy véli, ennek a folyamatnak is köszönhető, hogy a település év elején Varsóban az üzleti szolgáltatói szektorban „Év Feltörekvő Városa” díjat kapott, valamint a Világbank a régió 20 legversenyképesebb városa közül az első helyre sorolta.

Minden negyedik

Az elmúlt három évben 4200 új munkahely létrejöttét jelenthettük be, ebből 500 a mostani beruházással valósul meg, aminek a 30 százalékát mérnökökkel, felsőfokú végzettségű szakemberekkel kívánja betölteni a Krones AG”

– tette hozzá Papp László.

A debreceni a Krones külföldi projektjeinek fontos alapköve – hangsúlyozta Pascal Männche, a német cég képviseletében. Elmondta, hogy valamennyien naponta veszünk a kezünkbe olyan termékeket, amik a Krones gépeinek közreműködésével készültek. Minden negyedik termék a világban ilyen: a Krones ugyanis piacvezető az italok, folyékony élelmiszerek palackozását, csomagolását végző gépek gyártásában.

kr11

Német munkás a Krones egyik üzemében | Fotó: Krones

Pascal Männche ismertetőjéből kiderült, hogy a német cégnek több, mint 90 országban vannak leányvállalatai és telephelyei, 14 ezer 500-at meghaladó összdolgozói létszámmal, ebből 10 ezer Németországban. Tradicionális gépipari cég, melyet 1951-ben egy német mérnök, Hermann Kronseder alapított, és a részvények több mint 50 százaléka ma is a családja kezében van. A cég forgalma 90 százalékát külföldön bonyolítja.

A debreceni gyár a termelés második alappillére lesz, mely alkatrészeket gyárt és azok összeszerelését is végzi. A Krones „nem a szalagmunka mellett tette le a voksát”, elsősorban képzett szakembereket keres Debrecenbe; ehhez magas színvonalú munkakörülményeket, jó atmoszférát és „attraktív bércsomagot” kíván teremteni – mondta a német vezető.

Szokatlan környezet

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora emlékeztetett rá, hogy a magyar ipar „Németország köpönyegéből bújt elő”, többek közt a gép- vagy a gyógyszergyártás gyökereit is ott kell keresni. A Krones pedig Közép-Európán belül egy szokatlan környezetet talál itt, ugyanis az egyetem és a város 500 évet kapott, hogy „egymáshoz szokjanak”, megtanulják egymás nyelvét és gondolatait; s e szellemiséget is adja Debrecen az idetelepülő cégnek.

kr-1

Szilvássy Zoltán | Fotó: Matey István

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy Debrecenben már 35 éve megbízhatóan dolgozik Krones-gép; ásványvizet palackoz.

HBN–SzT


Idén eddig 29 üzemátadó

Tasó László, a Miniszterelnökség államtitkára emlékeztetett a kormány azon törekvésére, hogy vonzó környezetet biztosítson a befektetők számára. Az országban 2017 első tíz hónapjában 29 üzemet adtak át 450 milliárd forint beruházási értékben, amiből az állami támogatás 40 milliárd forint, s mindezzel 4600 új munkahelyet teremtettek. E folyamatban Debrecen élen jár – jelentette ki Tasó László, megjegyezve, hogy a cívisváros számára jelentős előny a repülőtér.


Fotó: verpackungswirtschaft.de
Debrecen - Az idei év egyik legfontosabb debreceni gazdaságfejlesztési beruházását jelentették be szerdán délelőtt a Kölcsey Központban, az októberi budapesti tájékoztató után: a német Krones AG csomagológépgyártó cég 15 milliárd forintos befektetéssel épít gyárat a Déli Ipari Parkban, ahol 500 új m...

Debrecen - Debrecenben saját céggel lesz jelen a jövőben a Krones AG: a repülőtér melletti déli ipari övezetben csaknem 15 milliárd forintos beruházással felépülő gyárral 500 új munkahelyet teremtenek - jelentette be hivatalosan is a német vállalkozás nemzetközi gyártási és logisztikai igazgatója sz...

Papp László a keddi bejelentésen
Budapest, Debrecen - A német KRONES AG 15 milliárd forintos befektetéssel új gyárat épít a debreceni Déli Ipari Parkban. Az üzemben összesen 500 új munkahely létesül. A beruházást október 10-én jelentették be a cég képviselői a Külgazdasági és Külügyminisztériumban Szijjártó Péter miniszter és Papp ...

Papp László, Debrecen polgármestere
Budapest, Debrecen - A világ egyik legismertebb repülőgépalkatrész-gyártó vállalata hozza létre mérnöki központját Debrecenben – jelentette be Szijjártó Péter külügy- és külgazdasági miniszter, Papp László polgármester és Rainer von Borstel, a Diehl Aerosystems Division vezérigazgatója 2017. szeptem...