Fejedelmi Kincstár nyílik

2020.02.08. 09:28

Hajdúszoboszlóra került a Bocskai-jogar hiteles másolata

A replikát Czeglédi Gyula polgármester vette át ünnepélyesen február 7-én Dr. Takács József ötvös-gemmológustól.

Fotó: hbmo.hu

A nagy hajdútelepítő erdélyi fejedelem, Bocskai István jogarát a bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeumban őrzik, annak műtárgymásolatát egy megyei konzorciumban megvalósuló pályázat keretében készíttette el a város. A konzorcium vezetője a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, mely a megyei értékekre épülő turizmus fejlesztését tűzte ki célul, áll az önkormányzat honlapján. A „Magyar szürkék útja – Oxenweg” elnevezésű pályázati anyag egy kulturális turisztikai útvonal kialakítására irányul. Az útvonalon lévő, a konzorciumban részt vevő települések egyebek mellett a pásztorkultúra és a hajdúmúlt témáiban hoznak létre új turisztikai attrakciókat. Ezek egyike lesz a Bocskai Múzeumban hamarosan nyíló Fejedelmi Kincstár, ahol a Bocskai-jogar, valamint az ugyancsak készülő Bocskai-korona másolata is látható lesz.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke az ünnepségen elmondta, hogy a pályázatban Balmazújváros, Hajdúböszörmény, Hajdúnánás, Hajdúszoboszló, Hortobágy, Nagyhegyes és Nádudvar vesz részt. Hozzátette: a településeken olyan attrakciók valósulnak meg, melyek színesítik a megye turisztikai kínálatát.

Czeglédi Gyula polgármester úgy fogalmazott:

megtisztelő és felemelő az érzés, hogy kézben foghatjuk annak a csodálatos kincsnek a hiteles másolatát, amelyet Bocskai István ajándékként kapott.

Mint mondta: ez a helyi identitást, a városhoz való kötődést mindenképpen erősíteni fogja.

Dr. Bihari-Horváth László múzeumigazgató a jogar történelmi háttéréről, valamint történelméből adódó esztétikumáról beszélt, Dr. Takács József ötvös-gemmológus pedig a munkálatok kulisszatitkaiba avatta be a jelenlévőket.

Fotó: hbmo.hu

A Bocskai-jogar hiteles műtárgymásolatán közel egy évig jelentős számú ötvösstáb dolgozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában