Ötödik lett a debreceni szeniorok csapata

Ötödik lett a debreceni szeniorok csapata
© Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Idén júliusban vizes világbajnokságot rendeznek Magyarországon. A hat sportág küzdelmeit Budapesten és Balatonfüreden bonyolítják le. A hat sportágat a világbajnokság teljes neve tartalmazza: Úszó-, Műúszó-, Műugró-, Óriástorony-ugró- Nyílt Vízi Úszó- és Vízilabda Világbajnokság. Az élsportolók, a „fiatalok” versenyei után a 25 év feletti szenioroknak is ugyanazokon a helyszíneken rendezik meg a világbajnokságot augusztusban.

A százhalombattai szenior ob-n az Iron Aquatics (Hosszú Katinka egyesülete) és még félszáz hazai és külföldi egyesület színeiben számos szenior versenyző – köztük szép számmal egykori élsportolók – is rajthoz álltak. A 370 versenyző első versenynapja több, mint hat órás versenyidőt igényelt!

Láthattunk két világcsúcsot (a 80 éves egri Fábián Bélától), három Európa-csúcsot (a 97 éves Bánki-Horváth Béla a szegedi SZEDER SE színeiben, az egri Fábián Béla és a Törökbálinti Seniorok 280 éves összéletkorú gyorsváltója úszta a csúcsokat). Országos csúcsból annyi volt, hogy a feldolgozásuk és közzétételük még folyamatban van.

Az erős mezőnyben a Debreceni Szeniorok 17 fős, összeszokott csapata a helyezési számok alapján az előkelő 5. helyen végzett a pontversenyben, és számos egyéni siker is született:

Rentka László, a klub 60 éves újdonsült örökös bajnoka hét versenyszámban nyert országos bajnoki címet, egy versenyszámban új országos csúcsot elérve. Öt további versenyszámban a második helyen végzett a moszkvai olimpián a 200 m-es mellúszásban ezüstérmes, BVSC-s Vermes Albán mögött, az 50 m-es mellúszásban mindössze 0,03 másodperccel elmaradva ellenfelétől.

Nagy Erzsébet Éva 31 éves Európa-bajnok és kétszeres szenior világbajnok, a debreceni klub korábban 38 országos csúcsot jegyző versenyzője három bajnoki címmel és két új országos csúccsal gyarapította eredménylistáját.

A többiek sem tétlenkedtek: a 82 éves Kovács Lukácsné négy számban, Gombkötőné Tóth Ilona három számban volt bajnok. Dobogósok és pontszerzők: Szántó Endre, Horányi Antal, Batta Gyula, Cseri Piroska, Miklós Attila, Gazda Zsuzsa, T. Kiss Jenő, Szikszai Bruno, Forintos Attila, Takácsné Kancsár Katalin, Balázsiné Jaczkó Márta, Kocsis Szabolcs, Lengyel Stella.

– Debreceni Szenior Úszó Klub –Sporthírek