Öt tipp, hogyan spórolj a fűtéssel

Akt.:
A jól megválasztott ruha is sokat segíthet
A jól megválasztott ruha is sokat segíthet - © Fotó: Nurcholis Anhari Lubis/Getty Images
Debrecen – Néhány hete beköszöntött az ősz, és hamarosan elkezdődik a fűtési szezon. Mindenki elkezdhet gondolkodni azon, hogy hogyan faragja le a költségeket, amik sokszor az egekben járnak. Íme öt apróság, melyet követve spórolhatunk fűtésszámlánkon, vagy egyszerűen csak melegebbet teremthetünk otthonunkban.

1. Ne tegyünk semmit a radiátorokra, vagy közvetlen eléjük!

A radiátorokra, fűtőtestekre rakott ruhaneműk, tárgyak és egyéb dolgok felfogják a hő áramlását, és nem engedik, hogy eléggé befűtsük a ház szobáit.

2. Rakjunk az ablakok és ajtók tövébe nem használt ruhákat, plédeket!

Nem mindenkinek van arra pénze, hogy lecserélje a nyílászárókat otthonában, holott a rosszul szigetelő ablakok és ajtók beengedik a hideget. Rakjunk a tövükbe régi, nem használt ruhadarabokat, plédeket, amik visszafogják a réseken beáramló hideg levegőt.

3. Ne szellőztessünk túl sokáig!

Ne hagyjuk feleslegesen, sokáig nyitva az ablakokat, ajtókat. Éppen elég, ha a téli időszakban napi kétszer 10-15 percet szellőztetünk, ugyanis könnyedén áthűlhet a lakás.

4. Ne hagyjuk, hogy teljesen kihűljön a lakás!

Amikor elmegyünk otthonról, akkor is gyújtsunk be nem sokkal előtte a kazánba, vagy hagyjuk alacsony hőfokon a gázfűtés termosztátját. Ugyanis sokkal nehezebben fűthető be egy már teljesen kihűlt lakás és ez sokkal nagyobb költséggel is jár. Nem mindegy, hogy 10, vagy 18 fokról kell 20-22 fokos kellemes hőmérsékletre felfűteni egy házat.

5. Öltözzünk fel melegen!

Egy felmérés szerint, a skandináv otthonokban telente nincs melegebb, mint 18-20 °C. Ezzel szemben a magyarok többsége sokszor 26, vagy akár 28-30 fokosra is felfűti lakását. Sajnos a távfűtéssel rendelkezők ez ellen nem sokat tehetnek. Viszont aki fatüzeléses, vagy gázkazánnal rendelkezik, és maga határozhatja meg, hogy milyen melegben szeretne tartózkodni, annak ajánlott maximum 18-22 fok közöttire befűteni lakását, hiszen az orvosok szerint is sokkal egészségesebb, ha valaki felöltözik, mint, hogy állandóan „megsüljön” a melegben. Emellett havonta több ezer forintot is megspórolhatunk a fűtés „visszafogásával”.

Címkék: , ,