Öt tipikus sofőrhiba, ami végzetes balesethez vezethet

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Matey István
Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc – Minden sofőr ejt hibát, még a legrutinosabbak is. A túlzott önbizalom legalább annyira veszélyes lehet, mint a kezdők bizonytalansága. Összegyűjtöttünk öt olyan vezetési bakit, amit olykor még a legnagyobbak is elkövetnek.

1. Megszólal az okostelefon, élvezhetetlen zene szól a rádióban, hangosan üvöltöznek a gyerkőcök a hátsó ülésen: csupán egy pillanatra fordítjuk el a fejünket, de a baj máris megtörténik.

hiba_

2. Ezer helyre kell menned, kapkodsz, de nem tervezel előre: ha az utolsó pillanatra hagyjuk az útiterv elkészítését feszültté és türelmetlenné válunk. A jó sofőrnek márpedig ezek a tulajdonságok nem sajátjai.

hiba2_

3. Elodázod az indexelést a körforgalomban? Irányjelzés nélkül kihajtani a körforgalomból felér egy merénylettel.

hiba3_

4. A tükör nem dísznek van. A legtöbben nagyon kevés figyelmet fordítanak a visszapillantó használatára, pedig nem árt, ha életben szeretnénk hagyni a motorost, avagy kerékpárost, aki épp az autó mellett elhaladva próbál átlavírozni a forgalmon.

hiba4_

5. Utoljára hagytuk az egyik legmeglepőbb hibát, amit sokszor a legrutinosabb sofőrök is elkövetnek, mégpedig azt, hogy nem isznak elegendő folyadékot. A magyarázat egyszerű: ha folyadékhiány lép fel a szervezetünkben, veszítünk a koncertrálóképességünkből. Sokan ráadásul direkt nem isznak a hosszabb utak előtt, hogy ne kelljen WC-szünetet tartani.

hiba5_

Forrás: telegraph.co.uk