Öt százalékos lakbéremelés jön augusztus 1-jétől

Öt százalékos lakbéremelés jön augusztus 1-jétől
© Illusztráció: HBN-archív
Debrecen – A belvárosi önkormányzati udvaros lakások többsége penészes, salétromos.

A címben szereplő mértékben és határidőtől nőnek azoknak a Cívis Ház Zrt. által kezelt önkormányzati lakásoknak a lakbérei, amelyek bérleti szerződését 2001. április 1. előtt kötötték. Ugyanez vonatkozik az úgynevezett intézményi szolgálati lakásokra is. A szükséglakások esetében havonta négyzetméterenként öt forint a drágítás mértéke – határozott a debreceni közgyűlés legutóbbi ülésén.

Dr. Papp László polgármester előterjesztésében elsősorban azzal indokolta a közgyűlés által jóváhagyott lakbéremelést, hogy szintre akarja hozni a régi és az új lakbéreket. (Az újak a 2001. április 1-je után megállapítottak.) Akiknek régi bérleti szerződésük van, mindössze a kétharmadát fizetik az újaknak. A drágítás melletti érvként az infláció is szerepelt. Az elmúlt két évben egyébként nem emelkedtek a lakbérek Debrecenben.

Milyen a környezet?

A lakbérek megállapításakor ezentúl az is szempont lesz, hogy milyen a lakás környezete, hány lakás van az adott ingatlanon és van-e hozzá tartozó udvar, kert. Ez alapján 1691 lakás esetében 2–6 százalékkal nőnek a bérleti díjak. A legtöbb plusz összeget (havonta 769 forintot) annak a hét bérlőnek kell majd fizetni, akik egylakásos önkormányzati házakban élnek. Az előterjesztés szerint ennek az új szempontrendszernek a bevezetését az indokolja, hogy a város-rehabilitációhoz kapcsolódó bérlemény kiürítések során az alacsony lakásszámú, belvárosi, udvaros házakból „nagyon nehéz a bérlőt átvinni” a sok lakásos, iparosított technológiával épült épületekbe, ahol a lakbér magasabb.

Elszomorító állapotok

A beszámolóból az is kiderül, hogy a belvárosi önkormányzati udvaros lakások többsége penészes, salétromos. Egyes lakások padlóburkolata a szigetelés hiánya miatt elkorhadt. A tetőszerkezetek felújításra szorulnak, a héjazat teljes cseréje sok ingatlan esetében rövid időn belül szükségessé válik. Felújításuk egyszerű – a bérlőre tartozó, vagy rá hárítható – karbantartási munkákkal nem oldható meg. A nagy költséggel járó munkálatok jelentős terhet rónak mind a tulajdonos önkormányzatra, mind a bérbeadóra.

A bérlők ennek ellenére gyakran ragaszkodnak a régi, megszokott lakókörnyezethez, mely megnehezíti a kihelyezést. Gondolkodásmódjukat a lakbér megemelésével igyekeznek formálni – derül ki a polgármester által jegyzet szövegből.

HBN–OCs