„Öt forintért telket tessék!”

Akt.:
Sokan vágy(ná)nak a saját otthon melegére
Sokan vágy(ná)nak a saját otthon melegére - © Fotó: ÉKN
Hajdú-Bihar – Van olyan hajdú-bihari falu, ahol már tizenkét éve kitalálták az egyforintos telkeket.

Egyre több magyarországi település önkormányzata jelzi a megújult csok (családi otthonteremtési kedvezmény), „leánykori nevén” szocpol megjelenése óta, hogy ingyen adnának építési telket azoknak a családoknak, akik megfelelnek a támogatás feltételeinek. A csok persze még a fasorba sem volt, amikor több hajdú-bihari kistelepülés már kísérletezett hasonlóval.

Sokakat érdekelt

Újsághír 2004-ből: Több mint 450-en jelentkeztek arra a 75–80 (1000-1500 négyzetméteres) egyforintos telekre, amit Tetétlen önkormányzata árul. A település vezetése mindössze egyetlen feltételt szabott az olcsó telkek megvásárlásához: a vevőknek négy éven belül be kell építeniük a területet. A pályázók fele fiatal pár, de jelentkeztek nyugdíjasok és jómódú középkorúak is. A döntésnél nemcsak a fiatalság számít, a legfontosabb, hogy megbízhatóak legyenek a jelentkezők…

A telekakció oka akkoriban a falu elöregedése volt, és bár ezzel a demográfiai kihívással ma is küzdenek Tetétlenen, nincs lehetőségük olcsó építési telkeket betelepülőnknek felajánlani. „Emlékezetem szerint tizenkét évvel ezelőtt azért hiúsult meg a nagy port felvert egyforintos telek-akció, mert a szóbanforgó mintegy tíz hektáros önkormányzati területet egy idegen tulajdonban lévő út szelte át, aminek a megváltásáról nem sikerült megegyezni” – ment vissza az időben Borbélyné Fülöp Hajnalka, Tetétlen jelenlegi polgármestere. Azt is elárulta, hogy ma már, ha akarnák se tudnák építési telkeknek felparcellázni az említett területet, mivel azt azóta mezőgazdasági művelésbe vonták.

Mivel a falunak nincs sok termőföldje, a helybeliek foglalkoztatása pedig nyilvánvalóan prioritás, minden talpalatnyi területet igyekszünk megművelni” – folytatta a polgármester, finom utalásként arra, hogy a mai napig is vannak, akik arról érdeklődnek, hogy mi a helyzet azokkal a bizonyos egyforintos építési telkekkel.

Hamvába holt…

Újsághír 2005-ből: A bihari kis falu népesség-megtartó képességének erősítése miatt egy forintért juthatnak mintegy 1200 négyzetméteres közművesítetlen építési telkekhez Mezősas magasabban fekvő, északnyugati részén főleg a gyermekes fiatal családok. Egy-egy telek közművesítése 500 ezer forintba kerül. Az önkormányzat körülbelül 40 telket alakít ki a saját területén, és az építkezőket az útalap megépítésével is segíti. A házakat a telekvásárlástól számított négy éven belül kell felépíteni, és lakhatóvá tenni, ettől azonban egyedi elbírálás esetén el lehet térni.

Azóta már a harmadik polgármester szolgálja a mezősasiakat, Somi László személyében. „Az egyforintos akciót még Bagdi János elődöm hirdette meg, de nem lett belőle semmi. Később (Könyves Balázsházi Ella doktornő polgármesteri ciklusa idején) az önkormányzat megvett néhány ingatlant magánszemélyektől, ezeket azonban azóta bevonták a Start Munkaprogramba” – utalt az előzményekre a fiatal polgármester. Somi László meg van győződve arról, hogy feléjük minden baj forrása a munkahelyek hiánya. Ugyanakkor őszintén megvallotta: fogalma sincs, hogy ezen a helyzeten miként lehetne belátható időn belül javítani. – Van a falunak egy csarnoképülete. Éppen most készülök nekiindulni, hátha sikerülne oda valamiféle vállalkozást betelepíteni. Hiába ugyanis az ingyentelek, ha nincs az embereknek jövedelme, amiből a szerény hajlékukat felépíthetnék – véli.

Nagyvonalú ajánlat

Újsághír 2016-ból: Bihartordán négy éve döntött úgy a képviselőtestület, hogy bizonyos feltételek mellett 5 forint ellenében közművesített, egyenként 2000-2500 négyzetméteres telkekkel segíti a náluk letelepedők boldogulását, de mind a mai napig egyetlen ember akadt (ő is helyben), aki élt a lehetőséggel. „Cserébe csupán annyit kérünk, hogy a vevő három éven belül lakhatási engedéllyel rendelkező családi házat húzzon fel a telekre, illetve vállalja azt, hogy legalább öt évig bihartordai lakos lesz. Aki ezt nem teljesíti, az a telek piaci árát (ami 360 ezer forint) köteles az önkormányzatnak visszafizetni” – fogalmazta meg a kölcsönösen előnyös üzlet lényegét Módos Imre polgármester. Szerinte az 5 forintos telekár igazán nagyvonalú ajánlat egy olyan kis faluban, ahol a lakóingalanok ára jellemzően félmillió és 3 millió forint között változik.

– Petneházi Attila –


Ahol a munkahely…

A halmozottan hátrányos helyzetű kistelepüléseken eddig is lehetett néhány százezer forintért családi házhoz jutni, mégse indult meg a felvásárlási roham. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint ennek pofonegyszerű az oka; hiába az ingyentelek és mellé a családi otthonteremtési kedvezmény, ha közel s távol nincs munkahely. Ezért szerinte az önkormányzatok ilyen jellegű felajánlásai csak ott lesznek érdekesek a csok-igénylők számára, ahol munka- és egzisztencia-teremtési lehetőséget is kapnak a telek mellé az emberek.
hirdetés