Öt évszázad ünnepe Debrecenben

A reformáció 500. évfordulójának kiemelt egyházkerületi és debreceni eseményeit ismertették sajtótájékoztatón
A reformáció 500. évfordulójának kiemelt egyházkerületi és debreceni eseményeit ismertették sajtótájékoztatón - © Fotó: Matey István
Debrecen – A szervezők célja, hogy az emlékév eseménysora nemzetünk számára legyen feltöltekezési lehetőség.

Méltó programsorral készülnek a kettős ünnepre: a Reformáció 500., a Tiszántúli Református Egyházkerület Fennállásának 450. évfordulója lesz jövőre.

Élő példái vagyunk, hogy Isten mindig velünk volt, bárki lehetett ellenünk
Fekete Károly

Az eseményekről szervezőik csütörtökön a Debreceni Református Kollégium Egyházművészeti és Iskolatörténeti Múzeumában tartott tájékoztatón számoltak be. Dr. Papp László polgármester hangsúlyozta, hogy a város történelme szorosan összefonódik a református egyház múltjával. Ez az évszázados szimbiózis olyan, mint a testé és a léleké, melyben a város az előbbi, a vallás, a hit az utóbbi. Szólt arról, hogy a reformáció emlékműve elkészítéséhez – melyre a szobrász testvérpárt, Győrfi Lajost és Sándort kérték fel – 25 millió forintot különített el az önkormányzat. Mint mondta információs táblával jelölik meg a város azon pontjait, amely a református vallás debreceni megerősödése, fejlődése szempontjából kiemelkedőek. Említést tett a Csokonai Színház drámapályázatáról.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Dr. Fekete Károly a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke elmondta: a megyeszékhelyen lesz az országos református jubileumi emlékév nyitánya január 31-én. Az ezt megelőző napon érkezik a tervek szerint az a vándor kamion, amely november 3-án indult Genfből, Kálvin településéről a reformáció városait bejáró útjára, s tavasszal ér el Wittenbergbe, Luther városába. A Debrecen református hitéletéről szóló ötperces Cséke Zsolt-filmet, már elküldték a járműre, amely üzeneteket is szállít megállóról megállóra. A szervezők kérése volt, hogy a látogatók lehetőleg egy kapun át tudjanak belépni a speciális teherautóba. A csütörtökön a templom előtt felállított ékes fakapu látványos útmutatóként szolgál majd az arra járóknak. Az évkezdő hónap utolsó napján, ünnepi istentisztelettel, koncerttel, az alaklomra szervezett kiállítással invitálják az érdeklődőket.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Szentírás kézről kézre

Vándorútra indítják az Alföldi Nyomda ajándékát, az egyetlen példányban nyomtatandó díszkötésű szentírást, amelyet az újévi istentiszteletet követően adnak kézről-kézre a 414 tiszántúli gyülekezet vezetői. Az események sorából kiemelte még a június 24-én és 25-én tartandó Kárpát-medencei református egyházakat tömörítő Generális Konvent zsinatát, amelyen a II. Helvét Hitvallás modernebb fordítását fogadják el, valamint a Csillagpont Református Ifjúsági Találkozót, amelyre 4-5 ezer fiatalt várnak.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Mint arról dr. Gáborjáni Szabó Botond, a helyszínt adó múzeum igazgatója beszélt az emlékév kapcsán kortárs grafikai pályázatot hirdetnek, a májusig beérkező alkotások legjobbjaiból jövő ősszel nyitnak tárlatot a Kölcsey Központban. Az elkötelezett alkotók kérdéseiket a totha@fonixinfo.hu címre küldhetik.

HBN–HABE


A reformáció 500. évfordulójára készülnek Debrecenben

Debrecen – A reformáció emlékévének országos református megnyitóját 2017. január 31-én Debrecenben tartják – jelentették be a szervezők csütörtökön a Debreceni Református Kollégiumban, sajtótájékoztatón.A vasárnap reggeli istentisztelet után áldják meg a díszkaput

Debrecen – Megérkezett Égerházi László fafaragó művész alkotása a Nagytemplomhoz.
hirdetés