Öt év legerősebb decembere az ingatlanpiacon

Öt év legerősebb decembere az ingatlanpiacon
© Illusztráció: Matey István, archív
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A múlt esztendő második felében vidéken Veszprém megye átlagos négyzetméterárai voltak a legkiemelkedőbbek.

Az elmúlt év utolsó hónapjában országosan 9787 ingatlan-adásvétel zajlott – derül ki a Duna House (DH) havi tranzakciószám-becsléséből, amelyet nemrégiben adtak közre.

A szokásos esés ellenére

A szezonalitásnak megfelelően csökkent év végére az adásvételek száma, de 2016 decemberéhez képest így is 6 százalékos volt a növekedés. A két év utolsó negyedéveit összevetve, 2016-hoz képest 10 százalékkal több ügylet köttetett a becslés szerint.

– Ahogy arra előzetesen számítottunk, 2017-ben nem ismétlődött meg a 2016-os második féléves visszaesés, az értékek sokkal kiegyenlítettebb képet mutattak az évben – közölte a cég. Becslésük szerint 2017-ben összesen 148 896 tranzakció történt. A KSH adatai alapján 2016-ban 146 302 ingatlan cserélt gazdát. A szokásosnál nagyobb azonban a bizonytalanság a becslésben, mivel nincs elég adat az új építésű átadások mennyiségéről.

– Az éves irányoknak megfelelően a keresleti index decemberben jelentősen csökkent, jelenleg 58 százalékponton áll. Sokéves tendencia, hogy az esztendő utolsó hónapjában visszaesik a kereslet: az ünnepek előtt kevesebben gondolkoznak lakásvásárláson. A visszaesés ellenére 2017 decembere volt a legerősebb december az elmúlt 5 évben – részletezi a DH legutóbbi Barométere.

Négyzetméterenként

2017 II. felében is magasan Budapesten voltak legnagyobbak a négyzetméterárak. Használt téglalakások esetében ez 514 ezer forintot jelentett – derül ki a kiadvány összefoglalójából. Vidéken Veszprém megye átlagértékei voltak a legkiemelkedőbbek, mely 367 ezer forintos négyzetméter- és 21 millió forintos fajlagos árat jelentett. Legalacsonyabb átlagos négyzetméteráron Békés megyében lehetett téglaépítésű lakást venni (155 ezer Ft), de Tolna megye átlagértéke se sokkal volt magasabb (159 ezer Ft).

Budapesten a belvárosban és az egyes budai kerületekben voltak legmagasabbak a négyzetméterárak, a legnagyobb átlagos értéket az V. kerületben mérte a DH (788 ezer Ft). A külső kerületek átlagos árai továbbra is érezhetően alacsonyabbak, többek közt a XIX. és a XXI. kerületet a vidéki szintekhez hasonlóak jellemezték. Panelek esetében is kiemelkednek a fővárosi értékek az átlagos négyzetméter- és fajlagos árakban.

HBN