Öt csillagot ért el az Audi A3 az Euro NCAP töréstesztjén

Öt csillagot ért el az Audi A3 az Euro NCAP töréstesztjén
Az Euro NCAP szervezet az Audi A3 passzív törésbiztonságát a legjobb eredménnyel, azaz öt csillaggal minősítette.

A frontális, oldalsó, illetve ráfutásos ütközések során tanúsított felnőttutas-védelem, a gyermekbiztonság és a gyalogosvédelem terén egyaránt kategóriája egyik legbiztonságosabb autója az új Audi A3.

A tesztet végző szakemberek a legjobb minősítést adták az A3-nak a frontális, illetve oldalütközések során a vezető és a mellette ülő utas számára nyújtott védelméért. A gyermekek szintén nagyon nagy védelmet élvezhetnek az új Audi A3-ban. Az Euro NCAP az első és különösen a hátsó ülőhelyek esetében a biztonsági öv becsatolására figyelmeztető jelzést is értékelte. Mindkét rendszer szériafelszerelés az Audi A3 fedélzetén.

A gyalogosvédelem fontos szempont az Audinál, és ezt az A3 kimagaslóan teljesíti. A jármű orrának különleges kialakítása és az ütközéskor pirotechnikai úton kiemelkedő aktív motor-térfedél segítenek enyhíteni a balesetek kimenetelének súlyosságát. Ennek köszönhetően az Audi A3 e téren is nagyon jó pontszámot kapott.

Az Euro NCAP-tól kapott pontszámok mellett az Audi az aktív biztonságra is nagy hangsúlyt fektet. A szériafelszerelésnek számító nappali menetvilágítás révén a gyalogosok is jobban láthatják az autót. Továbbá az olyan vezetéstámogató rendszerek, mint a ráfutás veszélyére figyelmeztető és a fék-, valamint az utasvédelmi rendszereket felkészítő (Audi pre sense front) funkcióval kiegészített adaptív sebességtartó automatika (Audi cruise control), a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (Audi active lane assist), a sávváltást segítő holttérfigyelő rendszer (Audi side assist), a sebességkorlátozás kijelzése és a pihenésre figyelmeztető éberségfigyelő rendszer opcióként immár a kompakt kategóriában is elérhetőek. Ugyanez igaz a világításra is, ugyanis a folyamatos fénycsóvahossz-szabályozás és az opcionális, teljesen LED-es fényszóró eddig csak a felső kategóriában volt elérhető.

Ezenkívül az A3 egy ADAC által díjazott funkciót is szériában tartalmaz a biztonsági felszereltségei sorában, a tömegbaleset-megelőzést. Ez a funkció baleset esetén nyújthat segítséget a vezetőnek azáltal, hogy ütközéskor a jármű automatikus befékezésével csökkenti a kipördülés, illetve a további sorozatütközések veszélyét.

Az 1997-ben alapított Euro NCAP szervezet, amely európai közlekedési minisztériumok, autóklubok, biztosítók és fogyasztóvédelmi szervezetek nemzetközi képviselőiből állt össze, átfogóan vizsgálja az új autótípusok törésbiztonsági jellemzőit. Ráadásul az Euro NCAP szigorú tesztkövetelményei túlmutatnak az európai törvényhozók előírásain. Az aktuális teszteredményeket a mai naptól teszik hozzáférhetővé az interneten a http://www.euroncap.com/home.aspx weboldalon.