Osztrák gázrobbanás – FGSZ: van elegendő gáz a lakosság és az ipari fogyasztók számára is

Osztrák gázrobbanás – FGSZ: van elegendő gáz a lakosság és az ipari fogyasztók számára is
© Fotó: Pixabay
Budapest – A belföldi tárolók töltöttségi szintje, az ukrán import és a magyarországi földgáztermelés együttesen garantálja a lakosság és az ipari fogyasztók folyamatos és biztonságos gázellátását – tájékoztatta az FGSZ Földgázszállító Zrt. (FGSZ) kedden az MTI-t, miután Ausztria irányából leállt a földgázszállítás. A garantált gázellátást közleményben erősítette meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Kedden robbanás történt a legjelentősebb osztrák földgázelosztó terminálon Alsó-Ausztriában, egy ember meghalt, 18-an megsérültek. A robbanás pontos okát még vizsgálják. A földgázelosztó terminált leállították, jelenleg üzemen kívül van – közölte Armin Teichert, az osztrák földgázszállító hálózat üzemeltetője, a Gas Connect Austria szóvivője.

Az FGSZ közölte: az osztrák szállítási rendszerüzemeltető Gas Connect Austria délelőtt negyed 10 előtt arról tájékoztatta az FGSZ-t, hogy a baumgarteni csomóponton műszaki problémájuk van, amelynek következtében először csökkent a Magyarország felé szállított földgáz mennyisége, majd 10 órakor teljesen leállt a szállítás. Hozzátették, meg nem erősített információk alapján karbantartási munkálatok közben történt a meghibásodás.

Az FGSZ az érintett rendszerhasználóit értesítette a rendkívüli eseményről, ennek figyelembevételével módosították napi szállítási feladataikat. Magyarország napi földgázigénye az Ukrajna felől beérkező importtal, a földalatti gáztárolókból kitárolt mennyiséggel, valamint a hazai földgáztermeléssel kiegészülve zavartalanul biztosítható – írták.

Az NFM az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, hogy soha nem volt még annyi földgáz a magyarországi tárolókban, mint az idén. A téli fűtési szezon kezdetére 2016 azonos időszakához képest 23 százalékkal több, 4,3 milliárd köbméter földgáz állt rendelkezésre a tárolókban – ismertették.

A szaktárca kitért arra, hogy nőtt a rendeletben meghatározott biztonsági készlet is: a korábbi 915 millió után jelenleg már 1200 millió köbméter.

– MTI –