Ösztöndíj: több lehet az ápoló

Ongai Alexandra (balra) és Gergely Márkó Krisztián ápoló tanulók gyakorolnak
Ongai Alexandra (balra) és Gergely Márkó Krisztián ápoló tanulók gyakorolnak - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Nagy szükség van az ápolókra, ezért jelentős ösztöndíj segíti azokat a diákokat, akik ezt a pályát választják.

Ápolói ösztöndíjakra jelentkezhetnek február 26-ától azok a fiatalok, akik iskolarendszerű, egészségügyi szakképzést nyújtó középfokú intézmények nappali tagozatos tanulói. Az ösztöndíj összege havi 40 ezer forint. A támogatás előnyös a diákok számára, hiszen az anyagi segítség mindig jól jön, de előnyös az egészségügyi intézmények számára is, hiszen szükségük van az ápolói utánpótlásra.

Mentor segíti őket

A Miskolci Szakképzési Centrum Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumában érdeklődtünk, ahol Zsúdel Orsolya igazgató lapunknak elmondta: az ösztöndíjra már 2017-ben és 2018-ban is jelentkezhettek a végzős diákok. Tavaly összesen 15-en pályáztak az iskola tanulói közül.

Az igazgató hozzátette: rendkívül hasznos az ösztöndíj, hiszen nagy szükség van a fiatal ápolókra az egészségügyben. A diákoknak természetesen nem jelent problémát, hogy ápolóként kell elhelyezkedniük a képesítés megszerzése után, hiszen azért jelentkeztek erre a képzésre, mert ezen a területen képzelték el a jövőjüket.

Az ösztöndíjprogram egyik mentora Járási Mónika, aki szintén a Ferenczi-szakgimnázium tanára. Megtudtuk tőle, hogy feladatai közé tartozik többek között a toborzás, hiszen az iskola tanulói közül sem választja mindenki az ápolói szakmát. Ezenkívül segíti a diákokat a pályázati anyag elkészítésében, valamint az adatszolgáltatásban. A szakma megszerzése után munkahelykeresésben nyújt támogatást, és ha valamilyen probléma adódik a munkahelyen, azt is igyekszik megoldani. Úgyhogy a mentorok tulajdonképpen lelki támaszt is nyújtanak a fiatal pályakezdőknek. A pályakezdő ápolók műszakpótlékokkal együtt körülbelül nettó 160 ezer forint fizetést vihetnek haza.

Szeretnek segíteni

Két olyan ferenczis diákot is megkerestünk, akik tavaly pályáztak az ösztöndíjra, és szeptembertől már kapják a havi 40 ezer forintos támogatást.

Gergely Márkó Krisztián a gyakorló ápoló szakmát végzi.

– Nagy segítség számomra az ösztöndíj. Van egy célom, amit meg szeretnék valósítani, és ehhez gyűjtöm a pénzt. Ha végzek ezen a szakon, szeretnék tovább tanulni, szakápolói képzésen – mondja Krisztián. Hozzáteszi: az édesanyja is ápoló, úgyhogy ő volt előtte a példa. Szeret emberekkel foglalkozni, segíteni nekik. Minden beteg embernek nagy szüksége van a segítségre, legyen az idős vagy fiatal – tette hozzá Krisztián.

Ongai Alexandra szintén a gyakorló ápoló szakmát végzi. Mint mondta, a tanáraitól hallott az ösztöndíjról, és mivel jó lehetőségnek tartotta, pályázott.

– A támogatás nélkül is ezt a pályát választottam volna, mert szeretek emberekkel foglalkozni, és a bajban segítséget nyújtani, de az ösztöndíj könnyebbé teszi a mindennapokat. Az nagyon jó érzés, ha az ember másoknak segíthet – fogalmaz Alexandra.

Hegyi Erika


Négymilliárd forintból támogatják őket

Az ápolói ösztöndíj egyik feltétele, hogy a fiataloknak a szakképesítés megszerzését követően legalább annyi ideig kell megszerzett végzettségüknek megfelelő munkakörben dolgozniuk valamely hazai, közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál, amennyi ideig az ösztöndíjat kapták. A pályázat célja, hogy az ápolók utánpótlását ösztöndíjjal segítse, és ezáltal növelje a jól képzett és elhivatott egészségügyi szakdolgozók létszámát. Az ösztöndíjasok támogatására létrehozott országos mentorhálózat pedig a hivatástudat kialakulását, megerősítését segíti. A 2017. június 1-jén, a Széchenyi 2020 program keretén belül indult több mint négymilliárd forintból megvalósuló projekt során várhatóan 3200 egészségügyi hivatást választó tanuló részesülhet ösztöndíjban országos szinten, közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. A pályázatra február 26-ától március 12-éig a www.apololeszek.aeek.hu honlapon lehet jelentkezni.


Jánosikné Szabó Tünde és Juhász Ildikó
Miskolc - Február 19-e, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulója a magyar ápolók napja. Ebből az alkalomból szerdán Jánosikné Szabó Tünde, a Magyar Ápolási Egyesület megyei szervezetének alelnöke és Juhász Ildikó, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara helyi elnöke, illetve a megyei kórház r...

Illusztráció
Budapest - Jövő hét keddtől jelentkezhetnek az iskolarendszerű egészségügyi szakképzést nyújtó középfokú intézmények nappali tagozatos tanulói az ápolói ösztöndíjra, amelynek összege havi negyvenezer forint - közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) az MTI-vel. A közleménybe...

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a magyar ápolók napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón a minisztériumban 2019. február 18-án.
Budapest - Az egészségügyi ellátórendszer legfontosabb szereplői az ápolók, és az elmúlt időszakban számos intézkedést tett a kormány helyzetük javításáért - hangoztatta az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten újságírók előtt. Kásler Miklós a magyar ápolók napjához, február 19-éhe...

Budapest - Már nemcsak csak a mesterképzésben, hanem a felsőoktatási alapképzésben részt vevő ápolók is pályázhatnak Mihalicza-ösztöndíjra - ismertette az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön. Horváth Ildikó azt mondta: a 1,5...