Egy korszak vége

2020.06.22. 16:51

Megszüntetik a nyilvános telefonfülkéket Csehországban

Januártól megszüntetik a nyilvános telefonfülkéket Csehországban.

Forrás: Shutterstock

Miután a cseh távközlési hivatal úgy döntött, hogy a jövő évben az állam már nem fogja támogatni a nyilvános telefonfülkék üzemeltetését, azok tulajdonosa és a szolgáltatást bebiztosító O2 cég bejelentette: januártól kezdve fokozatosan felszámolja az összes még működő nyilvános telefonfülkéjét.

A cég kimutatása szerint jelenleg 1150 nyilvános telefonfülke működik Csehországban, többségük a kevesebb mint 200 lakosú településeken. Az állam minden egyes nyilvános telefonállomás működtetéséért évente 9000 koronát (kb. 110 ezer forint) fizet a szolgáltatónak.

Az állami támogatás megszűntével a nyilvános telefonállomásokat felszámoljuk. Ennek oka az egyre alacsonyabb kihasználtság mellett a magas fenntartási költségek és a vandalizmus

nyilatkozta újságíróknak Lucie Jungmannová, az O2 telefonszolgáltató társaság szóvivője.

A cég már 2019-ben megszüntetett 2750 nyilvános telefonállomást, amelyeket állami támogatás nélkül kereskedelmi alapon működtetett. Ennek következtében a cseh városokban gyakorlatilag már nem találkozni nyilvános telefonállomással, amelyek kihasználtsága a mobiltelefonok megjelenésével és elterjedésével minimálissá vált.

Húsz éve, az ezredfordulón, amikor a lakosság körében még nem volt általános a mobiltelefon, több mint 30 ezer nyilvános telefonfülke működött Csehországban.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!