Közösségi virágültetés Józsán

2019.07.02. 12:41

Vidd a zsinórt eggyel odébb!

Új virágágágyás született Józsán: háromszáz tő rózsameténget ültettek el a helyiek múlt pénteken délután, és az egyik játszóteret is megszépítették. Röviden ennyi, de aki ott volt, az többet is láthatott.

Négy óra előtt gyülekezett a hadtest, sokan a saját ültetőkanállal felfegyverkezve érkeztek, aki nem, annak jutott kincstári. Semmi formaság, négykor az önkéntesek egyszerűen megszállták a kis földdarabot. A nyugdíjasokra valóban nincs jobb kifejezés: fiatalokat megszégyenítő lendülettel vetették bele magukat a feladatba, rettentő komolyan véve a dolgot, „kötésbe” rendezték a virágokat, színeket válogattak, nem csak úgy összevissza, meg kell tervezni az ágyást! Előkerültek a zsinórok, nem lehet hullámzó egy sor sem.

Hangulatból jeles

– Túl sokan vannak bent, húzd ki a kötelet, menjél túl rajta, fogd meg a másik végét, hagyjál ki két sort! – hallatszott a jókedvű kiáltozás, mindenki nevetgélt, riadóláncban adogatták a palántákat, olykor sasszézva ugráltak a már beültetett rózsameténgek között.

– Lépj rá a kötél végre! – biztattak egy tündéri copfos kislányt, s ő boldogan taposott a madzagra: fontos munkát végez, figyeli, hogy méricskélik a felnőttek a sorok közti szögeket a másik oldalon.

Közben Balázs Ákos önkormányzati képviselőt, az akció egyik ötletgazdáját a tévések kérték ki a munkaterületről, interjút készítenének vele, de ő láthatóan elfeledkezett róluk. Végül sikerül elcsípniük, az árnyékba állnak, lekerül a földes munkakesztyű, de villámgyorsan végeznek is, s vissza a zöldekhez. Ám előtte a Napló is megállította egy szóra.

– A Debrecen, a mi kertünk mozgalom keretében elindítottunk itt Józsán egy összefogást Józsa, a mi kertünk címmel. Korábban fákat ültettünk közösen az új sportközpontunkban, ennek folytatásaként most virágokat ültetünk az új fagyizó előtti közterületen. Ez is egy közösségi akció, melyhez több civil egyesület csatlakozott, a településfejlesztő egyesület tagjai, a nyugdíjasoké, valamint józsai családok. A DEHUSZ munkatársai készítették elő a területet, a virágokat pedig az önkormányzat biztosította, és az összefogásba bekapcsolódott a fagylaltozó tulajdonosa is, aki vállalta, hogy locsolni fogja a virágoskertet. Innen Alsójózsára megyünk, ahol a Kiserdő utcai játszóteret és környezetét tesszük rendbe. Szeretnénk lépésről lépésre folytatni a megkezdett munkát! – foglalta össze Balázs Ákos a lényeget, s azt még hozzátette, a következő ilyen alkalom július 16-án délután lesz, ekkor a Tócóvölgy új lakóit: a majdani erdő fáit ültethetik el az önkéntesek.

Gondos kezek azonnal összegyűjtötték a kiürült műanyagpoharakat, ha szanaszét maradnának, még rátaposna valaki, eltörnének, és a darabok beszennyeznék a földet. Bár nem józsaiak, a közhasznú társaság munkásait is elragadta a lelkesedés, mégis, alig kaptak szerepet, annyi helyi polgár sürgött-forgott a területen. Hiába, kicsi ez a virágágyás. Vagy nem is! Józsa szíve nagy.

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában