Őszinte szavak

Őszinte szavak
© Illusztráció: getty images
Már nemigen leszek gyár­igazgató vagy egy vállalkozásnál ügyvezető igazgató, pedig szívesen kipróbáltam volna, hogy milyen érzés vezető beosztásban dolgozni, illetve milyen lettem volna egy cég szervezeti piramisának a csúcsán. M. Magyar László jegyzete.

Ha abból indulunk ki, hogy a legjobb rablókból lesznek a legjobb pandúrok, akkor a legjobb melósokból lesznek a legjobb vezetők, hiszen végigjárták a szamárlétra összes fokát, ismerik az egyes munkakörök minden örömét és problémáját, tudnak a munkások fejével gondolkodni. Csakhogy az ilyen vezetőkből kevés van, a legtöbben azonnal az íróasztalnál kezdik.

Márpedig ha én ilyen íróasztalos gyárigazgató lennék, szeretném a saját fülemmel hallani, hogyan gondolkodnak és vélekednek az emberek a munkahelyük mindennapjairól. Hogy ne érhessen később a személyes bosszúállás vádja, akár írásban, név nélkül is kifejthetné mindenki, mit csinálna a helyemben másképpen, milyen szerszámok beszerzésére fordítana nagyobb figyelmet, milyen átszervezések kellenének, hogy minden a lehető legjobban menjen. Hinnék nekik, hiszen számukra is fontos a hatékonyabb munka, ezért igyekeznék orvosolni a problémákat, nem pedig elkendőzni.

Legalább évente egyszer rendeznék egy „ami a szívemen, az a számon” programot. Elvárás lenne a munkásoktól az őszinteség: ne az udvaron cigizés közben vagy a kocsmában sörözéskor fakadjanak ki, hogy mi mindent kellene másképpen csinálni. Az igaz és őszinte gondolatok ugyanis a cigifüsttel elszállnak vagy az italboltban felejtődnek…

– M. Magyar László –