Oszd meg…

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: telegraph.co.uk
A háló népe, ha egyszer valamit a szájára vesz, akkor azt a szájára veszi. Fábián György jegyzete.

Legújabban halálra cikizik azokat a taxisokat, akik egy friss személyfuvarozási forma tisztességtelen előnyei miatt tüntetnek. Olyasféle párhuzamos példákon kacarásznak a netezők, mint: képzeljük el, ha a postások követelnék az e-mail betiltását, vagy a kartográfiai vállalat munkatársai ugyanezt szeretnék elérni a Google-térképpel.

Ezek első pillantásra találónak is tűnnek. Ám érdemes időnként az ilyesfajta felkapottságok mögé tekinteni, és elgondolkodni (nem tilos, legalábbis egyelőre), mielőtt elégedett mosollyal tehénkednénk a Megosztás gombra.

A helyi taxisainkat általában kedvelem, a fővárosiakat nem ismerem, és azt sem mondanám, hogy csípőből ellenezném az új és közösségi megoldásokat, de az érvek szintjén a mérleg nyelve jelenleg nálam a taxisok felé billen. Ugyanis a jelenleg érvényes szabályokat be nem tartva vagy kikerülve könnyű versenyelőnyre szert tenni. Képzeljük el, ha közösségi alapon elkezdenénk például házi falatozókat üzemeltetni, miközben a vendéglátás számára előírt szabályokat nem tartjuk be. S ha valami baja származna ebből a vendégnek, utána mehetne reklamálni – a Facebookra…

– Fábián György –
hirdetés