Oszama bin Laden "kényelmesen él" Pakisztánban

Oszama bin Laden kényelmesen él Pakisztán északkeleti területein, a helyi törzsek, és a pakisztáni hírszerzés egyes tagjainak védelmét élvezve – közölte hétfőn a CNN amerikai hírtelevízió, a NATO egy magasrangú tisztségviselőjére hivatkozva.

A pakisztáni belügyminiszter tagadta, hogy az Al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője, valamint helyettese Pakisztánban bujkálna.

“Az Al-Kaidából senki sem él barlangokban” – jelentette ki a CNN-nek nyilatkozó NATO-tisztségviselő, akinek hozzáférése van a szövetség által ismert legérzékenyebb információkhoz. A neve elhallgatását kérő tisztségviselő szerint bin Laden, valamint helyettese, Ajman al Zavahiri “viszonylagos kényelemben” él, egymáshoz közel eső házakban. A 2001 szeptember 11-ei terrortámadások óta menekülésben lévő Al-Kaida vezetését a helyi törzsek, valamint a pakisztáni hírszerző szolgálat egyes tagjai védelmezik – közölte a tisztségviselő.

“Az Al-Kaidából senki sem él barlangokban”

A NATO-tisztségviselő elmondása szerint Bin Laden a Pakisztán északkeleti csücskében található Csitral környéke, és az afganisztáni Tora Bora helyeivel szomszédos Kurram-völgy között mozgott az elmúlt években. A tisztségviselő azt nem árulta el, hogy a szövetség hogyan jutott ezeknek az információknak a birtokába.

Rehman Malik pakisztáni belügyminiszter a CNN-nek hétfőn nyilatkozva tagadta, hogy bin Laden és al-Zavahiri Pakisztánban bujkálna. Mailk közölte, hogy hasonló korábbi hírek mind hamisnak bizonyultak. Pakisztán a múltban már többször is tagadta, hogy védelmet nyújtanának az Al-Kaida vezetőinek.

– Független Hírügynökség –