Nemzetállami érdekek

2019.05.29. 17:31

Orbán Balázs: Magyarországnak erősebb képviselete lesz Brüsszelben

A migrációs válság óta nem volt olyan választás, ahol a magyarok közvetlenül az európai ügyekbe beleszólhattak volna.

A vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson elért magasabb részvétel, több szavazat, több mandátum azt jelenti, hogy Magyarországnak erősebb lesz a képviselete Brüsszelben – mondta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szerdán Budapesten.

A Századvég Alapítvány Európa választ! – Az értékelés című rendezvényén az államtitkár üdvözölte, hogy

a részvételi arány nőtt, Európa büszke lehet Magyarországra, hogy az emberek ilyen nagy arányban kifejezték akaratukat a választáson. Emellett arra is büszke lehet Magyarország, hogy itt az EP-választási kampány európai témák körül forgott, a magyarok megmutatták, hogy őket foglalkoztatja Európa jövője,

látják az Európa előtt álló kihívásokat, és határozott véleményük van arról, merre kell fordulnia Európának – mondta.

Kiemelte: most a választásból megerősödötten kikerült kormánypártok állnak szemben „egy romokban lévő ellenzékkel”.

Orbán Balázs felidézte: a DK kampánya az európai egyesült államok ideáját propagálta, több Brüsszelt és kevesebb Magyarországot szeretne, és ilyen a magyar politikatörténetben még nem volt.

Nem lehet érvet mondani az Európai Egyesült Államok mellett, hogy miért állna a magyar nemzet érdekében – közölte.

Azt is mondta:

a választási kampányban volt egy nemzeti kormány és egy nemzetközi ellenzék, ezért támogatták a magyarok ilyen nagy arányban a kormánypártokat. Ugyanakkor nemzeti ellenzékre lenne szükség, és az ellenzéki pártok még nem vonták le ezt a következtetést

- tette hozzá.

Az államtitkár kitért rá: a migrációs vita a 21. század legnagyobb sorskérdése, és az elmúlt évek tapasztalata alapján hatékony megoldásokat csak a nemzetállamok tudtak kínálni.

A nemzeti struktúrák voltak képesek választ találni a globális kihívásra, és ez a helyzet a klímaváltozással is, ezt is a nemzeti kormányok tudják megoldani

- mondta. Hozzátette: az EU-nak a nemzetek együttműködéséhez kell platformot adnia.

Orbán Balázs közölte: egyértelmű felhatalmazást kapott a Fidesz a politikája folytatására, és a párt európai jövője szempontjából az a kérdés, hogy van-e erre tér az Európai Néppárton (EPP) belül. A magyar választópolgárok képviselete a legfontosabb – jelentette ki.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója szerint

abszolút győzelemről van szó, hiszen az elmúlt évek összes választását a Fidesz nyerte meg. Kilenc éve kormányoz a Fidesz-KDNP, folytat egy vitákat felvállaló kormányzást, amely számos kritikát hívott életre, mert beleáll a küzdelembe, megharcol az igazáért.

Különösen értékes, hogy kilenc ilyen konfliktusos év után ilyen győzelmet arattak a kormányerők – fogalmazott.

Úgy látja, a jobboldalnak nem lehet alulértékelnie az eredményét, de nem lehet elbizakodottá válni sem.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója hangsúlyozta: nincs olyan megközelítés, amely szerint ne a Fidesz nyert volna vasárnap.

A magas részvétel oka, hogy a migrációs válság óta nem volt olyan választás, ahol a magyarok közvetlenül az európai ügyekbe beleszólhattak volna

- vélte.

Közölte: az EPP tekintetében fontos, hogy Orbán Viktor kapcsolatot tud teremteni az új jobboldallal, ő tudja megerősíteni a jobboldali identitását a néppártnak.

Mráz Ágoston Sámuel azt is mondta: az ellenzéki oldalon a küzdelem folytatódni fog, Gyurcsány Ferenc megpróbálja majd integrálni az MSZP-t, de nem biztos, hogy az MSZP-nek be kell adni a derekát.

Lánczi Tamás, a XXI. Század Intézet igazgatója arról beszélt, hogy

az EP-választáson a centrális erőtér megszűnt, és két olyan ellenzéki erő erősödött meg, amely egymással koalícióképes. „Ez egy új játékot” indít el, és Gyurcsány Ferenc vélhetően kísérletet tesz az egész baloldal egyesítésére – mondta.

Közölte: Gyurcsány Ferenc tapasztalata nagyobb a Momentuménál, ők „kicsit gyanútlanul vetették bele magukat a politikai küzdelembe”, de „a lapokat alapvetően” Gyurcsány Ferenc fogja osztani, ő ugyanis ilyen közel még nem járt ahhoz, hogy átvegye az irányítást a baloldalon.

Lánczi Tamás szerint a Fidesz szempontjából nem biztos, hogy olyan nagy jelentősége van, melyik pártcsaládban ül, hiszen sok, nem EPP-tagpárttal is jó kapcsolatot ápol a Fidesz. Alapvetően mindig a nemzetállami érdekek a meghatározók – tette hozzá.

Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium ügyvezető igazgatója emlékeztetett: a DK volt az egyetlen ellenzéki párt, amely érthető, egyértelmű üzenettel meg tudta szólítani az embereket. A Momentum pedig belvárosi, fiatalos, lendületes párt képét alakította ki, és a nagyvárosi, fiatalabb generációt érte el – fűzte hozzá.

Megjegyezte: az átrendeződés eredményeként az MSZP, az LMP és a Jobbik meggyengült, a DK és a Momentum pedig növekedni tudott.

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértője

megdöbbentőnek nevezte, hogy az EP-választási kampányban a németországi kipabotrány nem váltott ki reakciókat, míg kevésbé súlyos kérdésekkel sokat foglalkoztak. Az is jól látszik, hogy a klímakérdéssel jól meg lehet szólítani a fiatalokat

- fűzte hozzá.

G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy nem könnyű elbírni a győzelmet, főleg akkor, „ha folyton nyer az ember, márpedig a Fidesszel mintha mindig ez történne”.

Egy olyan világban győz mindig a Fidesz, amely folytonos mozgásban van, változnak a pártok, az erőviszonyok, a témák – vélekedett.

Hozzátette: „el kell bírni a győzelmet”, ami azt jelenti, hogy ha valaki folyamatosan győz, a léc mindig magasan van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában