Helyi közélet

2008.09.04. 20:19

Morális válság a magyar társadalomban

<p>Nyíradony - A morális válságból való kiutat keresték a magyar egyházfők a "Van kiút..." című vallási konferencián csütörtökön Nyíradonyban. A tanácskozáson a legnagyobb magyar egyházak vezetői mind jelen voltak.</p>

A társadalomban jelenlévő feszültségek oldását, az egyre mélyülő morális válság megszüntetését és az egyházak közötti együttműködés javítását tartják a magyar vallási vezetők a legfontosabb feladatuknak. A munkában a civil szféra segítségére is számítanak – derült ki a csütürtöki nyíradonyi egyházi konferencián, melyen a legnagyobb magyar egyházak vezetői mind jelen voltak.

"Három parancsolat"

– A tanácskozáson három fontos üzenetet sikerült megfogalmaznunk – magyarázta Tasó László országgyűlési képviselő, Nyíradony polgármestere. – Első és legfontosabb a Tíz parancsolat, amit a mai fiataloknak is olvasni és értelmezni kell, mert ez a válságból való kilábalás alapja. A második, hogy a gondolatot a szónak, majd tettnek kell követnie, és végül a tény, melyet Bölcskei Gusztáv fogalmazott meg: egyféle erkölcs létezik, nincs különbség a politikai és a hétköznapi erkölcs közt – idézte.

A rendezvényen a következő egyházi vezetők vettek részt: Erdő Péter, pápai bíboros, Esztergomi Érsek; Bölcskei Gusztáv, Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Zsinat Elnöke; Tőkés László, Európai Parlamenti Képviselő, Királyhágó-melléki Református Egyházkerület püspöke; Bosák Nándor, Hajdú-Szabolcs Római Katolikus Egyházmegye püspöke; Kruppa Tamás, Görög Katolikus Püspökség elnöke; Templi József, Nagyváradi Római Katolikus püspök; Szeverényi János, Magyar Evangélikus Egyházi Misszió igazgatója; Mészáros Kálmán, Baptista Felekezet Országos elnöke; Halmos Sándor, Egyetemi docens, Barankovics Izraelita Műhely főtitkára; Jókai Anna, Kossuth díjas író; Papp Lajos, szívsebész, Szöőr Anna, pszichiáter, az Október 23. Alapítvány elnöke és Semjén Zsolt, országgyűlési képviselő, a KDNP elnöke.

-Kovács Dóra-

  • Nőtt a politikai kockázat
  • dr. Helmeczy levele a református püspöknek
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában