Összetartozásról a szétszakadás emléknapján

Nyíracsád – Június 4-én, a nemzeti összetartozás napján a 95 évvel ezelőtti nemzetszakító trianoni békedekrétum aláírásának évfordulójára emlékeztek a nyíracsádi Szent Piroska Görögkatolikus Általános Iskolában.

Reggel az aulában gyűltek össze a gyerekek, ahol gyertyát gyújtottak, majd Magyar Mária pedagógus vezetésével rövid műsor keretében idézték a 95 évvel ezelőtti gyászos esemény mozzanatait, valamint beszéltek a szerződés szomorú következményeiről is. Az emléknap folytatásaként Palla Béla görögkatolikus pap látogatott el az iskolába az erdélyi Nagypeleskéről, s tartott előadást a határon túli görögkatolikusok életéről és fennmaradásának sok évtizedes küzdelméről. A gyerekek nagy érdeklődéssel hallgatták az illegalitás évtizedeiről, a titkos misékről, a görögkatolikus hit megtartásának, megőrzésének nehézségeiről, sokszor gyötrelmeiről szóló történeteket.

Palla Béla Jaczkó Ádám történelemtanár meghívására érkezett az iskolába. A nap folyamán az alsó tagozatosok az iskola hagyományainak megfelelően élőláncot alkotva ölelték át az iskola épületét. Ezzel is jelképezni kívánták a nemzeti összetartozást a nemzet szétszakításának emléknapján.

HBN–KZE0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés