Összekötnék az Ady- és a Dósa nádor teret, parkolóház jöhet a Gambrinusz közbe

Közösségi élet az Ady téren
Közösségi élet az Ady téren - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A Régi Városháza hátsó részének felújítása során lehet, hogy új szárny is épül.

– A következő évek egyik legfontosabb városfejlesztési célja, hogy az utóbbi időben a belvárosban létrehozott nívós közterületek összeérjenek – ismertette dr. Papp László polgármester egy sajtótájékoztatón. Elmondta: az elképzelések között szerepel például az Ady tér és a Dósa nádor tér összekötése. A Dósa nádor tér parkosítására 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre. A munka jövőre kezdődhet. Az ott parkoló autók elhelyezésére a közelben, talán a Gambrinusz köz belsejében parkolóház épülne – derült ki a városvezető szavaiból.

Elhangzott, hogy a Régi Városháza belső felújítására és a Dósa nádor tér felőli rész renoválására 2016-ban, vagy 2017-ben kerülhet sor. Lehetséges, hogy a Sas utca felől részre új épületszárnyat is építenek. Az is kiderült, hogy a Rózsa utca és a Sas sarkon a városháza pincéjében van egy üresen álló egykori jégverem, ahol Debrecen közigazgatását, helytörténetét bemutató múzeum nyílhatna. A nyugati kiskörút harmadik ütemének építését jövőre indítanák – fogalmazott dr. Papp László.

HBN-OCs


Titkos levéltár

A Régi Városháza belső felújítása után látogathatóvá tennék az épület azon helyiségeit, ahol például 1849-ben a kormány ülésezett, ahol Kossuth Lajos lakott és ahol a Szent Koronát őrizték. Meg lehetne majd nézni az I. Lipót által adott szabad királyi városi diplomát. Az a „titkos levéltár” is megnyílna az érdeklődők előtt, amely a középkorban, az ország három részre szakadása idején „üzemelt”. Abban az időben egyszerre néha háromfelé is kellett adóznia Debrecennek, ezért ott tartották a valós adóbevételekről szóló papírokat – árulta el kérdésünkre a polgármester.

Ami elkészült

Befejeződött a belváros úgynevezett „funkcióbővítő rehabilitációjának” második üteme, melyre 3,2 milliárd forintot költöttek. Az első ütemben elkészült a Nagytemplom és a Református Kollégium közötti Emlékkert, a Simonffy utcai korzó eleje, az ottani Ifjúsági Ház, a Bajcsy Zsilinszky utca első részének díszburkolása, valamint a nyugati kiskörút első szakasza.

A második ütemben a Simonffy utcán folytatták a díszkövek lerakását a volt tejpiac és a Tisza István utca között, kívülről megújult a Piac utcai Régi Városháza, a Csokonai Színház mögött átalakították az Ady parkot és befejezték a nyugati kiskörút második szakaszának építését.