Összeköti őket a statisztika

Összeköti őket a statisztika
© Fotó: Égerházi Péter
Debrecen – Keretszerződés az egyetem és a KSH együttműködéséről.

Az élet minden területét átszövi a statisztika – vezette fel mondandóját Jávor András rektorhelyettes a Debreceni Egyetem és a KSH együttműködéséről szóló megállapodás aláírása előtt, majd egy akadémikus barátja mondását idézte fel, miszerint: „annyit érsz, amennyi a rólad összegyűjtött adminisztráció”. Ezzel is érzékeltetni akarta mennyire fontos a Központi Statisztikai Hivatal munkája, amely több területen is nélkülözhetetlen az egyetem számára. Emlékeztetett arra, hogy a kutatásban is statisztikai adatok ismeretében választanak témát a kutatók, de egy intézmény stratégiáját is csak statisztikák figyelembe vételével lehet elkészíteni. Emellett a nyári gyakorlatok letöltésére a statisztikai hivatal remek hely lehet a hallgatók számára- tette hozzá Jávor András. Viccesen megjegyezte, amennyiben a KSH is követi a minisztériumok tervezett vidékre költözési gyakorlatát, akkor az egyetem szívesen helyt ad az intézménynek.

A KSH elnökhelyettese, Németh Zsolt arról beszélt, hogy számukra is fontos az egyetemekkel az együttműködési megállapodás, mert így jobban ki lehet használni a náluk felhalmozódott információ mennyiséget elemzések vagy tanulmányok formájában. Olyan képzés nincs Magyarországon, ami kimondottan a KSH-nál hasznosítható lenne, viszont a kapcsolat révén már az egyetemi évek alatt megismerhetik leendő munkatársaikat. Emellett a hivatal dolgozói is szívesen tartanak előadásokat az egyetemeken.

A KSH debreceni főosztályvezetője, Malakucziné Póka Mária a nem újkeletű kapcsolat szerződéses keretbe öntéséről elmondta, már eddig is együttműködtek a bölcsész- és a gazdaságtudományi, valamint az egészségügyi főiskolai karral, ahonnan rendszeresen gyakornokokat fogadnak. Amennyiben ez hosszabb idejű lenne, úgy a napi munkába is jobban be tudnák a hallgatókat vonni – tette hozzá.

HBN-ÉP​


Nem csak statisztikai adat
Debrecen – A gyakorlatorientált képzést és kutatás-fejlesztést segíti a Debreceni Egyetem és a Központi Statisztikai Hivatal együttműködése.
hirdetés