Összeírja a KSH a mezőgazdaság szereplőit

Debrecen – A május 15-én kezdődő összeírás keretében a Hajdú-Bihar 57 települését járó 163 összeíró egyebek mellett arra lesz kíváncsi, hogy mekkora az állatállomány, kinek mennyi földje van és milyen a gazdálkodók iskolai végzettsége, életkora.

Munkatársaik megyénkben 1300 gazdasági szervezetről és csaknem 44 ezer háztartásról fognak adatokat gyűjteni – ismertette Malakucziné Póka Mária, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Debreceni főosztályának főosztályvezetője egy csütörtöki sajtótájékoztatón. Hozzátette: Hajdú-Biharban ezúttal ötezer háztartás válaszolhat a kérdésekre az interneten keresztül. (A nagyobb gazdaságoknak ez kötelező.) Az érintetteket erről levélben tájékoztatják.

Birtokkoncentráció?

– A hazai és az uniós döntéshozóknak szeretnénk pontos képet adni a mezőgazdaság helyzetéről – mondta Tóth Péter, a KSH vezető szakértője az összeírás céljáról. Szavaiból kiderült, hogy a legutóbb három évvel ezelőtt végzett ilyen akció alkalmával egyebek mellett kiderült, hogy félmillió alá esett Magyarországon az egyéni gazdaságok száma. (Az ezredfordulón még csaknem egymillió ilyet tartottak nyilván.) Ezzel párhuzamosan az egyéni gazdaságok átlagos birtokmérete a 2010-es négy és fél hektárról öt és fél hektárra növekedett.

Korszerű eszközökkel

A környezet védelme érdekében az összeírók már nem papírkötegekkel a hónuk alatt fognak megjelenni, hanem laptopokat és táblagépeket akarnak használni. Magukat a személyijük mellett egy KSH igazolvánnyal is igazolják.

Az összeírás első eredményei szeptember közepén jelennek meg.

HBN-OCs