Összefogással készülő emlékmű

Összefogással készülő emlékmű
Püspökladány – Az alkotás „koronáját”, a kardot tartó turult a napokban hegesztették össze.

A kárpátaljai Matl Péter szülei tanárok voltak. 1975-ben elvégezte a munkácsi magyar nyelvű középiskolát. 1979-ben jelesen diplomázott az Ungvári Erdélyi Béla Képzőművészeti Szakiskolában kerámiaművészeti szakon. 1980-tól gimnáziumi tanárként dolgozott, majd egy képzőművészeti vállalatnál helyezkedett el mint dekoratőr és monumentalista képzőművész.

Az utóbbi években többnyire köztéri szobrokat készített fából, kőből és bronzból. 1996-ban a magyarok honfoglalásának 1100. évfordulójára meghirdetett nemzetközi pályázat első helyezettje. A hányattatott sorsú emlékművet 2008-ban állították fel a Vereckei-hágón, amelyet azóta többször is meggyaláztak ukrán nacionalisták. A sokoldalú művész, aki zenél és fest is, egyaránt rendszeresen vesz részt szobrászati szimpóziumokon. Így került Püspökladányba a kilencvenes években.

Most Győrfi Lajos szobrászművész műhelyében formálta meg a Magyar nemzeti összetartozás emlékművét. A monumentális alkotás „koronáját”, a kardot tartó turult éppen a napokban hegesztették össze, akkor hozták a karcagi Varga Imre öntőműhelyéből. Az emlékmű felállításának helyszíne az Ópusztaszeri Emlékpark lesz szeptember 29-én, ahol augusztus huszadikán kiállítása is nyílik az alkotónak pasztellképeiből és szobraiból.

HBN