Összefogással fejlesztik a turisztikát

A Herpály sok berettyóújfalui szerint a város emblematikus épülete
A Herpály sok berettyóújfalui szerint a város emblematikus épülete - © Fotó: Kovács Péter
Berettyóújfalu – Nagy erőkkel készülnek arra, hogy minél több vendéget fogadhassanak a városban.

Még nincs meg a pontos program arra, hogy a Berettyó-folyót és a Herpály templomot hogyan vonják be az idegenforgalomba – jelentette ki Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere. A folyó ugyanis se fürdésre, se hajózásra nem alkalmas, mivel a csendes folyástól egészen a nagy sodrású szakaszig minden megtalálható benne, így nem igazán lehet bevonni a turizmusba.

Szükség van fejlesztésekre

– A szabadidő eltöltésére már nagyjából kezd alkalmas lenni a folyó, mivel a Berettyószentmártoni hídtól Szeghalomig egy közel 40 kilométeres bicikliút van a töltésen, amelyet sokan használnak. A városon belüli szakasz földes területű, az pedig a kutyásoknak és a terepfutóknak biztosít jó helyszínt, turisztikailag viszont még nincs kitalálva a szerepe – fejtette ki.

bf (2)Fotó: Kovács Péter

Hozzátette, a jövőben a várost egy turisztikai csomagban szeretnék „eladni”, ezért sok helyen szükség van még fejlesztésekre. A fő vonzerő mindig is a gyógyfürdő lesz, amellyel szeretnék megkapni a kiemelt gyógyhely minősítést. Ehhez persze fel kell, hogy készüljenek szálláshellyel, éttermekkel és egyéb attrakciókkal is, hiszen a vendégeknek lehetőségeket kell felkínálni. A városban már Tourinform iroda is működik, itt tájékozódhatnak a vendégek az aktuális programokról.

Többet nyújtanának

– Egy pályázat keretében megújítjuk a zsinagógát, ezen felül konzorciumi partnerek vagyunk a bakonszegi Besenyei emlékház és a zsákai Rhédey kastély felújításában. Ezzel és a meglévő, valamint készülő kerékpárutakkal már fel tudunk valamit mutatni azoknak, akik gyógykezelésre, vagy pihenni érkeznek hozzánk. Van mozink, múzeumunk, tehát van mit csinálni. Szükség van kávézókra, szállásokra, biciklikölcsönzőre, pihenőhelyekre ahhoz, hogy minél többet nyújtsunk a vendégeknek. Hajdúszoboszlónak nem leszünk versenytársai, mivel más pályán mozgunk, de magunkhoz képest a lehető legtöbbet akarjuk adni – hangsúlyozta.

Emblematikus épület

A Herpály templom a város legrégebbi műemléki épülete, és az önkormányzat már nagyon sokat gondolkodott azon, hogy azt hogy lehetne felhelyezni a város turisztikai térképére. A templom előtti földterület az önkormányzaté, viszont körülötte magántulajdonban lévő mezőgazdasági területek vannak, amelyeket művelnek is. Ahhoz, hogy azokat megvegyék, sok pénzre lenne szükség, a pályázatok erre nem adnak lehetőséget, így elég nehéz. Ráadásul a templom a város szélén van, így ahhoz, hogy ott turistákat tudjanak fogadni, egy látogatóközpontot kellene kialakítani.

bf (1)Fotó: Kovács Péter

– A templomot természetesen szívesen mutatjuk meg a vendégeknek, a lakosok nagy része szerint a város egyik legemblematikusabb épülete. Azonban még nem tudtuk kitalálni, hogy hogyan vonjuk be a turizmusba. Ez egy több tízmillió forintos beruházás lenne, azonban nem tudjuk, hogyan térülne ez meg. Sajnálatos, hogy ez így van, de igyekszünk, hogy mihamarabb megvalósíthassunk egy jó tervet. Egy pályázat keretén belül nyertünk 10 milliót állagmegóvásra, tehát nem hagyjuk, hogy tönkremenjen – emelte ki Muraközi István polgármester.

BR


Pezseg az élet a régi ipari parkban
Berettyóújfalu - A már meglévő ipari területet sem hanyagolja majd el a későbbiekben a város. Az úgynevezett régi ipari parkban ma már csak egy 0,8 hektáros üres telek van, hiszen a másik megmaradt területet az idén megvette egy fémmegmunkáló vállalkozás. A helyhiány miatt a város északi részén e...

Muraközi István
Berettyóújfalu - A Start-közfoglalkoztatás nagyon jól működik, ebben két tevékenység van. Az egyik a zöldség- és gyümölcstermesztés, amelyet a gyermekétkeztetésben használnak fel. A fóliasátrak a fürdő mellett vannak, abban többek között paradicsomot és paprikát nevelnek. A növényeket összesen 10-12...

Fotó: Kovács Péter
Berettyóújfalu - A város kapcsolata mindig is különleges volt az egykori megyeszékhellyel, Nagyváraddal. Ezt Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere hangsúlyozta, akit városa kulturális életéről kérdeztünk. – Az, hogy régen megyeszékhelyünk volt Nagyvárad, még mai is nagyon szoros a kötelék a...