Összefogás az időskorúak biztonságáért

Összefogás az időskorúak biztonságáért
© Fotó: police.hu
Debrecen – Folytatódik az időskorúak áldozattá válásának elkerülését célzó „Időskori Kortárs-segítő” programsorozat Debrecenben.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya 2013-ban indította el kortárssegítő képzését a szépkorúak részére. A program célja többek között az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények visszaszorítása, az idősek szubjektív biztonságérzetének megteremtése, valamint olyan bűnmegelőzési tevékenység, amely hozzájárul a bűnözést elősegítő hatások mérsékléséhez, a bűncselekmények számának csökkentéséhez. Az idősek önkéntesen jelentkeztek a közös együttműködésen alapuló prevenciós munkára.

A debreceni Újkerti Közösségi Házban működő Debreceni Szépkorúak Klubjának tagjai idén februárban csatlakoztak a már kiképzett bűnmegelőzési segítőkhöz. A klub tagjai részére Vezendi Jánosné r. alezredes tartott előadást a 2016. november 15-én megtartott egyeztető fórumon. Az előadó tájékoztatta az időseket az őket leginkább érintő veszélyhelyzetekről, a sérelmükre leggyakrabban elkövetett bűncselekményekről és azok megelőzési lehetőségeiről. Az alezredes felhívta a figyelmet az „unokázós csalásokra”, a téli időjárás veszélyeire, de az ünnepi időszak közeledtével kiemelt téma volt az adventi időszak biztonsága is. Az idősek vállalták, hogy az elhangzott információkat eljuttatják kortársaikhoz is.

– Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság –
hirdetés